Това каза по време на извънредно заседание на Комисията по енергетика министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка със случващото се в „Въгледобив Бобов дол“, цитирана от  „Фокус“.

Над 100 миньори 3 дни стояха под земята в знак на протест срещу забавени заплати. Развръзката дойде късно снощи, когато парите за възнагражденията пристигнаха с инкасо автомобил и започна тяхното раздаване.

Вчера обаче премиерът Бойко Борисов нареди на „Въгледобив Бобов дол“ да изплати моментално дължимите заплати на стачкуващите миньори, в противен случай концесията ще им бъде отнета.

Днес премиерът заплаши, че ще ви изкара цялата сделка за мини „Бобов дол” как е минала, как са продадени, кои депутатите са били там.

"Следобед ще ви изкараме цялата сделка за „Мини Бобов дол” как е минала, как е продадена за 1 лв., как е купена за 35 млн. евро, кога, от кои хора и кои депутатите са били там, които сега се опитват да се правят на обществени защитници”, каза още Бойко Борисов.

На брифинг от ГЕРБ обявиха, че мините били дадени на концесия на Христо Ковачки срещу 1 лв., а впоследствие той я препродал на друг бизнесмен за милиони.

"БСП е печелила от тази концесия при отдаването, а сега се опитва да спечели дивиденти и при проблемите в мините", коментира депутатът Валентин Николов, визирайки присъствието на депутати от БСП на протестите в рудник Бабино.

„Има искания да се предприемат действия и Министерство на енергетиката да предостави определен ресурс, след което ТЕЦ „Бобов дол“ да бъде включен на регулирания пазар. Подобна версия и подобна възможност, мисля че за всеки е ясно, че няма как да стане възможна“, каза министър Петкова и допълни, че държавата няма как да се намеси в една такава ситуация.

С тези думи тя коментира исканията на дружеството, токът произведен от, свързаните с него тецове да бъде изкупуван на преференциални цени и по този начин да се гарантират приходите на мините.

Според Петкова може би държавата е трябвало да се намеси в далечната 2007 година, на 26 февруари, когато е подписан анекс номер 1, и всъщност е даден стартът на този процес.

Към този момент концесионерът дължи плащания на Министерство на енергетиката в размер на 560 хил. лева, в това число от главница и лихва, подчерта Петкова.

Тя уточни, че това е концесионерът „Ураново“, който в последствие се преименува в „Открит въгледобив Бобов дол“ - днешният концесионер на участъка.

„Тези суми не са издължени и министерството ще предприеме действия това да се случи час по-скоро“, заяви Теменужка Петкова.

По думите й е нужна анкетна комисия, "за да станат всички факти и обстоятелства ясни".

По отношение на това какви сделки са се случвали в рамките на търговското дружество концесионер, няма как Министерството на енергетиката да има информация. Това е информация, която може да бъде изискана от Агенцията по вписванията и данъчните служби, обясни Теменужка Петкова.

История на концесията

„Историята започва в далечната 2005 годинa с решение на МС от 9 февруари, когато се предоставя концесия на мини „Бобов дол“, което към момента е дружество със 100% държавно участие. Концесията е за период от 35 години“, обясни Петкова.

„В договора за предоставяне на концесия има една много важна клауза, от която става ясно, че този договор за концесия ще влезе в сила само тогава, когато се промени собствеността в капитала на мини „Бобов дол“, тоест дружеството да бъде приватизирано или с него се извърши друга сделка“, допълни Теменужка Петкова.

По думите й през 2007 се взима друго решение на МС, в което се казва, че се дава право на мини „Бобов дол“ да прехвърли правата си по договора за концесия на „Ураново“.

„За мен е загадка и може би трябва да бъде обект на друг преглед и анализ как така без договора от 2005 г. да е влязъл в сила и да са настъпили обстоятелствата, които са задължително условие за влизане в сила на договора, е прехвърлена концесията“, коментира министърът.

„За Министерството на енергетиката и за правителството е много важна съдбата на всеки един миньор. Ние сме колеги и сме „в една лодка“ с тях“, посочи Петкова.

„Винаги сме работили активно и никога не сме правили разлика дали става въпрос за миньорите в държавните мини или за частни такива“, каза още енергийният министър.