Военният парад, както и през миналата година, беше пеши, без показ на военна техника, предаде БТА.

В първия за него военен парад президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на представителните части на Българската армия и поздрави военните с празника.

На този ден сме длъжни да потвърдим, че нашите въоръжени сили и Българската армия изпълняват поставените им задачи, въпреки трудностите. Това каза президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев в словото си по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май.

Росен Плевнелиев посочи, че българският народ и днес обича и уважава армията си, за което говори високото доверие, с което се ползват в обществото въоръжените сили. По думите му това се дължи най-вече на доблестния ежедневен труд, който полагат българските военнослужещи и цивилни служители. Длъжни сме с увереност да кажем, че вековната връзка между народ и армия е здрава и устойчива, каза президентът.

Държавният глава посочи, че основен приоритет в дейността на въоръжените ни сили остава защитата на суверенитета и териториалната цялост на България. С удовлетворение можем да кажем, че армията изпълнява конституционните си и съюзнически задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС, каза Плевнелиев. Той отбеляза, че с участие в различни по характер мисии и операции въоръжените ни сили дават своя активен принос за отбраната и в подкрепа на международния мир и сигурност. Президентът им благодари за показания професионализъм и всеотдайност, с който издигат авторитета на България по света.

Държавният глава изтъкна ролята на армията в подкрепа на населението. Когато са нужни навременни и ефективни действия за преодоляването на последствия от стихийни бедствия , аварии и катастрофи, както се случи при наводненията в Южна България тази година, военнослужещите са готови незабавно да се притекат на помощ на населението, посочи Плевнелиев.

Президентът пожела на военнослужещите "здраве, бодрост, трайни успехи и желязна твърдост" при изпълнението на отговорните мисии по гарантирането на националната сигурност на България и по поетите съюзнически ангажименти.

По традиция парадът беше открит от вертолет Ми-17, носещ националното знаме на България, ескортиран от два вертолета "Кугър". В парада, командван от командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, участваха над 500 военнослужещи от Българската армия. В седем представителни блока преминаха военнослужещите от Военната академия "Георги С. Раковски", Националната гвардейска част, от Сухопътните войски, Военновъздушните, Военноморските сили, Съвместното командване на силите, участници в мисии и операции по поддържане на мира. В парада участва знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини, както и Гвардейският представителен духов оркестър.

За разлика от предходни години, този път парадът премина в посока от Централния военен клуб към Президентството, за да може военнослужещите да се равнят надясно към официалните лица и началниците, обясниха от Министерството на отбраната. В началото на парада беше изпълнен химнът на България и прозвучаха 20 оръдейни салюта.

Сред присъствалите на парада бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, вицепрезидентът Маргарита Попова, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, президентите Георги Първанов и Желю Желев, еврокомисар Кристалина Георгиева, депутати, министри, висши военни, посланици, военни аташета, ветерани, граждани. По повод празника в 12.00 ч. бе извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството.

Във връзка с парада е променено движението в центъра на столицата.

По повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, Националният военноисторически музей е подготвил богата програма за жителите и гостите на столицата, съобщиха от Министерството на отбраната.

Посетителите ще имат възможност да се докоснат до военната история чрез 27-те хиляди експоната в постоянната експозиция на музея и да присъстват на богата празнична програма. В традиционната атракция "Експонатите оживяват" тази година за първи път посетителите ще имат възможност да разгледат
пилотските кабини на изтребител-прехващача МиГ-21бис, високоманеврения щурмови вертолет Ми-24, както и танковете Т-34, Т-55 АМВ, самоходна минохвъргачка "Тунджа" и белгийска самоходна минохвъргачка FN4RM. Гостите на музея ще могат да опитат боб чорба, направена от истински военен готвач на полеви условия, а децата ще имат възможност да се залюлеят за здраве на гергьовската слънчева люлка.

Тържествен военен и църковен ритуал по случай Гергьовден, ден на храбростта и празник на Българската армия, се проведе и във Варна. На площад „Св. Св. Кирил и Методий” беше отслужен водосвет. В ритуала участваха представителни блокове с бойните знамена на поделения от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър на Военно-морските сили, съобщи "Фокус".