Вчера, с гласовете на БСП и ДПС, беше отхвърлено неговото предложение за национално допитване за изборната система.

Очевидно управляващите днес обслужват задкулисието, когато отхвърлят желанието на народа за електронно правителство, за електронно гласуване и за референдум, каза президентът, цитиран от БТА.

Няма как да съм доволен, когато народни представители считат, че да питаш народа, е противокоституционно. Няма по-истинска форма на демокрация от това. Искам категорично да посоча, че в много други държави е практика да се провеждат референдуми заедно с други избори. Сигурен съм, че времето е достатъчно. Очевидно няма такова желание”, добави Росен Плевнелиев.

Държавният глава каза това, след като се срещна с ръководството на ГЕРБ като част от месеца на политическите консултации.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че до сутринта са били събрани около 450 000 подписа за провеждане на референдум и до понеделник ще ги дадат на инициативния комитет.
Тази сутрин той обяви, че до края на деня ще бъдат събрани нужните 500 000 подписа, но не е ясно дали това наистина ще се случи.

Борисов беше категоричен, че няма как да са против референдум, защото трябва да се чуе мнението на суверена.

"Президентът се справя добре. Абсолютно мога да твърдя, че е еманципиран от ГЕРБ. Няма да ставам президент, докато този президент иска да е президент", каза още Борисов.

Президентът допълни, че с ГЕРБ са обсъдили общо 9 важни теми, една от които е била Изборният кодекс.

Вчера пресслужбата на Плевнелиев обяви, че той ще наложи вето върху кодекса. Очаква се това да стане факт и тогава да се разбере с кои точно членове от него не е съгласен. В съобщението се казваше само, че Изборният кодекс не постига устойчива регламентация, която да отразява обществените очаквания, а при възможността да се въведе електронно гласуване може да се отчете дори отстъпление от вече постигнатото.


АНКЕТА: Да има ли референдум за избирателната система?