Той добави, че няма да инициира промени от днес за утре, както се прави в областта на енергетиката, а ще предложи дебат по темата.

Плевнелиев коментира пред bTV, че трябва да се седне на масата на преговори и да се постигне консенсус.

Той подчерта, че не смята, че България трябва да става президентска република и че той не се бори за повече правомощия на президента.

На въпрос дали мисли за втори мандат президентът изтъкна, че за него е важно да бъда максимално полезен на нацията, тъй като има много проблеми за решаване.

"Хората ги посочиха и няма време за губене и за задкулисни сметки"
, посочи той.

По думите му в системата на правораздаването има какво да се подобри – и в други области също.

 Държавният глава изтъкна, че „политиката на парче” без дискусии и балансирани решения е мотив за внасянето на 20-процентната такса „ВЕИ” в Конституционния съд. Плевнелиев подчерта, че не лобира за фирми или частни интереси, а защитава „зеленото” бъдеще на страната.

Очакване за по-успешна 2014 година

Плевнелиев очаква, че новата година ще е  на решения и резултати, но те нямало как да се случат без отговорно отношение, без диалог и разбирателство поне по няколко критични за нацията теми. Сред важните теми според Росен Плевнелиев, са енергетиката, здравеопазването, образованието, административната реформа, както и "цялостно нов подход към бизнес средата".