Първото парламентарно заседание за седмицата започна на високи обороти днес. В рамките на минути Явор Нотев беше освободен от зам.-председателския пост в Народното събрание, Анастас Попдимитров се закле като нов депутат, от ГЕРБ поискаха изслушване на шефа на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешния министър Младен Маринов, а от БСП - на премиера Бойко Борисов.

Явор Нотев от "Атака" вече не е зам.-шеф на Народното събрание. Това обяви парламентарната шефка Цвета Караянчева от трибуната, след като миналата седмица и последните четирима депутати от партията на Волен Сидеров напуснаха група на "Обединени патриоти" и станаха независими. Като такива, те нямат право да заемат и шефски постове на комисии, затова Караянчева изчете и освобождаването им.

На същото основание са освободени още Маргарита Николова като заместник-председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, Николай Александров като заместник-председател на комисията по бюджет и финанси и Станислав Станилов като заместник-председател на комисията по културата и медиите.

Нов депутат пък има вече групата на "БСП за България". Шефът на Драматично-кукления театър във Враца Анастас Попдимитров положи клетва като представител на Врачанския изборен район. Той заема мястото на Иван Генов, чиито пълномощия бяха предсрочно прекратени заради подадена от него оставка.

На свой ред председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова поиска да бъдат изслушани в парламента председателят на ДАНС Димитър Георгиев и министъра на вътрешните работи Младен Маринов във връзка с разследването за шпионаж и вчерашния брифинг на прокуратурата.

Филип Попов от "БСП за България" призова в парламента да дойде и министър-председателят Бойко Борисов като отговарящ за националната сигурност, за да запознае депутатите с информацията, с която разполагат в правителството. Той посочи, че при чувствителност на тази информация, пленарното заседание може да бъде закрито за медиите.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че ще информира лицата за участие в днешното заседание, за да дадат актуална информация по случая.

Народното събрание ще разгледа днес на първо четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. В програмата на парламента е и Законопроектът за ратифициране на Протокола за изменение на Конвенцията за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни и Годишният доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2018 г.

Първа точка в четвъртък ще е второто четене на промени в Закона за лова и опазване на дивеча. След това депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух и на второ четене изменения в Закона за електронните съобщения. В петък депутатите ще разгледат на първо четене промени в Закона за електронното управление. След това е предвиден редовен парламентарен контрол.