Продължава вълната от политически реакции след решението на Съвета на ЕС България и Румъния да станат част от Шенгенското пространство по въздух и море през март 2024 г. Докато от Брюксел похвалите за постигнатото не се забавиха, а в съседна Румъния президент и премиер вече се поздравиха с успеха, у нас се наблюдава известна сдържаност в оценката спрямо "въздушния Шенген". В редиците на ГЕРБ-СДС пък изглежда, че няма единодушие като добра новина ли се гледа на последното решение на Съвета на ЕС или не. 

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС снощи поиска оставката на кабинета заради информация в електронна медия, че премиерът Николай Денков се е съгласил да приемем 6000 афганистански бежанци срещу "въздушния Шенген". Скоро след това публикацията на Добрев във Facebook беше изтрита. Остана само забележката, че: 

"Шенген по въздух си е чист въздух, ама под налягане". 

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков му отговори, че "няма как успехът да бъде представен като провал, въпреки многото усилия в тази посока". И поясни, че и сега сме задължени да регистрираме и приемаме мигранти, както е според Дъблинското споразумение. 

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел пък изтъкна дългогодишните си усилия за постигане на тази цел "като член на Европейския парламент, на Европейската комисия, като вицепремиер и министър на външните работи". А сред хората, на които благодари за постигнатия резултат, бяха премиерът Николай Денков, вътрешният министър Калин Стоянов и "специално на Бойко Борисов за всеотдайната и последователна работа по темата". Самата оценка на Борисов преди дни претърпя метаморфоза - припомнете си тук

Калин Стоянов, който бе посочен като министър на ГЕРБ-СДС след като по-рано тази година от партията се застъпиха за него при искането на оставката му, видя в новините за Шенген добра оценка на работата на граничната ни полиция: 

"Доказахме, че България може да охранява не само своите, но и границите на обединена Европа". 

Колегата му в кабинета "Денков" - правосъдният министър Атанас Славов, пък се похвали с реформите в правосъдието: 

"Решението за приемането на България и Румъния нямаше да бъде възможно без множеството реформи в областта на правосъдието, наред с ефективното опазване на границите. 

Според него по този начин страната ни от периферията на Европа се приближава към сърцето на съюза и ще стане реален участник във взимането на решения за общото ни бъдеще и в сферата на опазването на общите граници. По думите му скоро гражданите и бизнесът ще почувстват практически ползите от улесненото пътуване.

"През изминалите над 12 години липсата на върховенство на правото беше очевиден препъникамък към усилията ни за свободно пътуване, въпреки че България беше изпълнила техническите критерии. Приемането на новия антикорупционен закон и промените в Конституцията, съчетани с много практически усилия за подобряване на институционалната среда и засилване на промените в съдебната система, върнаха доверието на нашите европейски партньори в страната ни и във възможностите ѝ да гарантира сигурност". 

Той добави, че предстои важна година, в която "трябва да направим следващите решителни крачки към укрепване на правовия ред чрез силни, ефективни и изграждащи доверие институции".

Според депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев политици - руски проксита на Путин в България, са се притеснили, че цената за влизането в Шенген (срещу което те толкова се бориха) ще бъде приемането на бежанци у нас. "Нищо подобно - България ще продължи да спазва досегашните си ангажименти. И в момента сме задължени да регистрираме и приемаме мигранти - наш ангажимент по Дъблинското споразумение", повтори той Тезата на Петков. 

"Влизането в Шенген е тежък удар срещу пропутинските сили, защото задълбочава европейската ни интеграция. Целта ни през 2024 г. ще бъде Шенген по суша и влизане в еврозоната, смята още Мирчев.

"България не е поела никакви допълнителни ангажименти за влизането ни в Шенген. Точка! Същите, които плашат с мигранти, да се стягат - чака ни отпадане на сухопътни граници и еврозона. Тогава как ще плачат руските проксита", написа в профила си депутатът Явор Божанков.

Остра реакция дойде от бившия министър на отбраната и вицепремиер по сигурността в периода 2017-2021 г. Красимир Каракачанов: 

"Мижитурки и негодници унищожават България!"

Коментарът му е направен преди официалното съобщение на правителството. Според него, т. нар. "въздушен Шенген" не е никакво разрешаване на въпроса. Това само ще облекчи пътуващите на екскурзия до Европа български граждани.  

Похвали от Брюксел 

"Днес България и Румъния трябва да се гордеят. Решението за премахване на вътрешните гранични проверки по въздух и море е голяма стъпка напред за тях и за Шенгенското пространство", коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

"Дългоочаквана стъпка за румънските и българските граждани да се радват на по-голяма свобода на движение с перспективата за сухопътния транспорт", посочи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Реакциите в северната ни съседка 

Ако у нас реакция на държавния глава Румен Радев все още липсва, румънският му колега Клаус Йоханис не се разграничава от общите усилия на страната си за крачката към пълноправно членство в Шенген. 

"Този положителен етапен резултат се дължи на активното ангажиране на всички институции с отговорности по темата, особено на МВР и МВнР", каза румънският държавен глава в изявление, публикувано на официалния сайт на президентската институция. Той подчертава необходимостта от продължаване на дипломатическите усилия.

"Приоритетната цел на Румъния остава пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген, като премине през последния етап, а именно премахването на контрола по вътрешните сухопътни граници, както е предвидено в приетото решение на Съвета на ЕС", отбелязва Клаус Йоханис.

По думите му влизането на Румъния във въздушното и морското Шенгенско пространство е важна и полезна стъпка за румънците.

"Предприетата днес стъпка е в полза на румънските граждани, която укрепва позицията на Румъния сред страните членки, след като тя придоби статут на страна от Шенген. Румъния беше и остава доставчик на сигурност, включително по отношение на защитата на външните граници на ЕС", казва Клаус Йоханис.

Не се забави и реакцията на румънския премиер Марчел Чолаку, който написа във Facebook:

"Обещахме, направихме! Вече е официално: от март въздушните и морските граници ще бъдат премахнати и ще можем да издаваме шенгенски визи. След 13 години на провали и унижения, това правителство започна процес, който е необратим от днес (30 декември). Следващата година ще продължим усилията за окончателно приключване на този процес". 

Министърът на вътрешните работи Каталин Предою благодари на всички партньори за решението относно влизането на Румъния в Шенген.

"Важни новини! Съветът на ЕС одобрява шенгенските правила за Румъния и България от март 2024 г., които обхващат въздушните и морските граници. Усилията продължават да включват и сухопътните граници. Благодаря на всички партньори", написа Предою в социалната платформа "Хикс".

И румънският министър на външните работи Луминица Одобеску приветства решението на Съвета на ЕС да премахне контрола по вътрешните въздушни и морски граници за Румъния и България.

"Важен резултат за гражданите на Румъния. Благодарим на всички партньори и институции на ЕС за тяхната подкрепа. Румъния остава ангажирана със силно и сигурно Шенгенско пространство", написа Одобеску в социалната платформа "Хикс".

Междувременно румънският евродепутат и лидер на партия "Народно движение" Еуджен Томак изрази надежда, че на следващия Съвет по правосъдие и вътрешни работи ще бъде определена дата и за сухопътното влизане на Румъния в Шенген, защото, по думите му, това очакват милиони румънски граждани и предприемачи в Румъния.

"Решението, взето днес от държавите членки, е важно, дори ако всичко се случи по процедурно различен начин в сравнение с другите решения относно разширяването на Шенгенското пространство, когато бяха приети други държави. Лично аз съм щастлив от тази новина, дори и да е само малка стъпка напред", коментира Томак на официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук.

Той отбелязва, че очаква ясно и подробно представяне на условията, които Румъния е приела от Австрия, в споразумението, обявено от Министерството на вътрешните работи.

"Имаме още много работа преди пълната интеграция и затова трябва постоянно да оказваме натиск върху всички участници, защото Румъния заслужава да бъде в Шенген!", пише още Томак.