Австрия потвърди споразумението с България и Румъния за влизането по въздух в Шенген, съобщи вестник "Клайне цайтунг", като се позовава на пресслужбата на австрийското министерство на вътрешните работи. 

Снощи текстът на споразумението е бил изпратен на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщават още от вътрешното министерство на Австрия.

Според австрийското издание "Куриер", цитирано от БНР, и трите искания на Виена са били взети предвид, а именно:

  • увеличаване на присъствието на "Фронтекс" в България и Румъния;
  • повече средства от Европейската комисия за стабилна защита на външните граници;
  • засилване на контрола по сухоземните граници;
  • приемане на търсещи убежище в Австрия, особено от Афганистан и Сирия, от България и Румъния.

За окончателното влизане в сила на решението е необходимо съгласието на всички правителства от ЕС, уточняват от ведомството. Очаква се то да бъде дадено бързо. Най-ранната възможна дата за влизането е март 2024 г, съобщават австрийски медии, цитирани от БНТ

Споразумението означава, че пътуващите от Румъния и България в бъдеще няма да подлежат на граничен контрол, когато летят за другите страни от Европейския съюз. Личните документи се проверяват на изхода от авиокомпаниите с подкрепата на полицията, обяснява виенското издание "Ди Пресе". 

Според австрийското вътрешно министерство засега не се водят преговори и няма дата за пълно присъединяване към Шенген и със сухопътни граници. 

Новината за "въздушен Шенген" и днес не спира да предизвиква политически коментари. Последният е на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. Във Facebook той нарече решението на кабинета "национално предателство", визирайки съгласие на кабинета да приемем 6000 авганистанци и сирийци, и поиска оставката на правителството

"Къде ще ги строите новите лагери? В София? В Пловдив, Варна, Бургас", пита Добрев в публикацията си. Според него това е "позорен край на така наречената сглобка."

Ето цялата публикация:

"Според "Епицентър" Денков се е съгласил да приемем 6000 афганистански бежанци. По-лошото е, че ако това е договорка по принцип, то връщането на огромен брой бежанци у нас ще продължи.

Ще трябва да се строят нови лагери. Къде? В хасковския регион са над 50% от местата за настаняване на бежанци. В моя район хората сме гостоприемни и състрадателни към бежанците, защото самите ние сме потомци на бежанци от Беломорска и Одринска Тракия. Повече обаче не можем да приемем при нас! Къде ще ги строите новите лагери? В София? В Пловдив, Варна, Бургас?

Нито мога да го разбера това, нито да го повярвам! Разбирам да получим пълноправно членство в Шенген, ама срещу "въздушен", без ангажимент за Шенген по суша ми се струва толкова лоша сделка, че си е чисто национално предателство, перфектен повод за оставка на цялото правителство и позорен край на така наречената "сглобка".

По-рано днес и депутатите от опозицията и партийни лидери Корнелия Нинова (БСП) и Костадин Костадинов ("Възраждане") отправиха остри критики към последните предложения, касаещи Шенген (вижте тук).