Доказахме, че България може да охранява не само своите, но и границите на обединена Европа - това посочва вътрешният министър Калин Стоянов в позиция, изпратена до медиите по повод решението на Съвета на ЕС България да бъде част от Шенгенското пространство по въздух и море от март 2024 г.

"Министерството на вътрешните работи вложи много усилия, за да може проведените през 2022 г. и 2023 г. три мисии за установяване на фактите да приключат успешно", отбелязва Стоянов. Той посочва, че добрата интензивна и екипна работа с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, както и доброто взаимодействие с министър-председателя Николай Денков е довело до този положителен резултат.

"Винаги съм споделял убеждението, че когато успеем да превърнем трудностите в необходими предизвикателства, крайният резултат ще носи удовлетворение", казва още министърът.

Той изразява благодарност към българските гранични полицаи, на военнослужещите от Българската армия и другите служители в МВР, които "в голяма степен изнесоха тази битка".

Вярвам, че заедно ще продължим да сме по-силни и по-единни в бъдещите си действия, за да продължим със същото темпо към следващата важна стъпка - премахване на проверките и по вътрешните сухопътни граници, заключва министър Калин Стоянов.

Решението на Съвета на ЕС е взето с пълно единодушие. Съветът също така се ангажира да работи за отпадане на проверките и по сухопътните граници в Шенгенското пространство.