От "Продължаваме промяната - Демократична България " искат оставката на вътрешния министър Калин Стоянов и на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Това обяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Този човек трябва да си отива максимално бързо, но също така искаме оставката и на Калин Стоянов, защото това, което всички видяхме, е недопустимо. Не може хора да бъдат пребивани по заведения. Калин Стоянов трябва да понесе своята отговорност", коментира Петков в парламента.

Настояваме пред министър-председателя да бъде поискана оставката на вътрешния министър, каза на свой ред и другият съпредседател на групата Атанас Атанасов, цитиран от БТА.

Него ще питате какви ще бъдат следващите стъпки, уточни той на журналистически въпрос. Цялата българска общественост видя снощи жестокостта на определени служители на МВР, което означава, че от оперативна гледна точка не е била създадена необходимата организация на структурите на МВР за опазване на обществения ред и затова трябва да се носи политическа отговорност, обясни Атанасов.

Оттук нататък премиерът Денков ще вземе своите решения и ще ги анонсира, поясни съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Кога кметът на София при всички протести досега е поемала отговорност за организацията на обществения ред, за да търсим отговорност сега от кмет на 3 дни, който дори не е назначил екип, попита той. Това се прави във взаимодействие с МВР, основната отговорност е на МВР, подчерта Иванов. Стоим зад българските полицаи, когато си вършат работата, посочи политикът.

Малко по-рано на брифинг след снощния протест от СДВР съобщиха, че има 33-ма задържани, сред които и непълнолетни граждани. Ранените полицаи са над 30, а част от тях са в болница.

Бяха застрашени животът и здравето не само на служителите на реда, но и на самите протестиращи. Тежките предмети, които хвърляха, падаха и по техните глави. След многократни предупреждения да прекратят тези действия, предприехме действия за разпръскване на тълпата с цел опазване на живота и здравето на всички хора, които бяха на място", заяви старши комисар Стефан Иванов.

От БФС не поеха отговорност за протеста, както и не изразиха готовност за подаване на оставки.