"Няма как успехът да бъде представен като провал, въпреки многото усилия в тази посока" - това заяви в профила си във Facebook съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков след критиките заради приемането ни в Шенген само по въздух и море. 

По-рано Австрия потвърди споразумението с България и Румъния за влизането по въздух в Шенген, като австрийки медии съобщиха, че и трите искания на Виена са били взети предвид - увеличаване на присъствието на "Фронтекс" в България и Румъния, повече средства от ЕК за стабилна защита на външните граници, засилване на контрола по сухоземните граници и приемане на търсещи убежище в Австрия, особено от Афганистан и Сирия, от България и Румъния.

"Разбирам, че нашите политически и геополитически опоненти не са особено зарадвани от новината за приемането на България в Шенгенското споразумение. Има обаче времена, в които политическите и партийните интереси трябва да отстъпят на националните. И днес е точно такъв ден", написа Кирил Петков, след по-рано Делян Добрев от ГЕРБ-СДС поиска оставката на кабинета, а Корнелия Нинова (БСП) и Костадин Костадинов ("Възраждане")  остро разкритикуваха последните предложения. 

Съпредседателят на ПП-ДБ припомня, че "България чака този момент от 12 години" и отговаря на критиката, че "въздушен Шенген е "нищо":

"Питайте десетките хиляди българи, които пълнят летищата и самолетите на авиокомпаниите, работят в Европа, прибират се при близките си за празниците.".

"Ще получим значителни финансови средства за укрепване на границите. Това решение ще е стимул и за българската гранична полиция да работи още по-добре, ще е удар по трафикантите на хора. Ще има засилено присъствие на сили на "Фронтекс" при охраняването на границата - това е солидарност и обмяна на опит, и е допълнителна гаранция за сигурност", посочва още Кирил Петков. 

В "играта сме". България политически става член на Шенген, участва във всички формати и преговори, има право на вето, се казва още в публикацията на Петков. Той добавя: 

Приемането ни в Шенген за въздушните и морски граници беше въпрос на възвърнато доверие, въпрос на сигурност и въпрос евроинтеграция. Европа ни дава заслуженото и за трите.

Ние и сега сме задължени да регистрираме и приемаме мигранти - така е според Дъблинското споразумение - не е нищо ново.

Русия, чиято политика е да поощрява мигрантите от близкия изток към Европа по всякакъв начин, сега задейства целия си медиен и институционален ресурс, за да представи успеха на България като провал. Вижте например какво става в момента с Финландия - те си затварят границите, защото Русия кара с автобуси големи групи бежанци. Преди няколко месеца същото се случваше на полско-белоруската граница.

Поздравявам Николай Денков и цялото правителство за огромната стъпка напред!"