Засега нови бежански центрове не се предвиждат и в село Бояново, Ямболско няма да има такъв. На този етап не се предвижда, не че не планираме в такава обстановка да се отговори ефективно. Така министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отговори на въпрос за мигрантската вълна, зададен му от соцдепутата Кристиан Вигенин в рамките на парламентарния контрол.

Рашков поясни, че все още не е запълнен капацитетът на сегашните центрове, но ако продължава да расте мигрантският натиск, е възможно да бъдат пуснати подготвените и изградени преди време за целта два обекта - в Любимец и Елхово.

Министърът на вътрешните работи отчете засилване на мигрантския натиск със 17% само за дните от юли до август. Анализ на ситуацията е бил направен на спешно съвещание с участието на МВР, спецслужбите и МО.

"Картината в Афганистан се изменя ежедневно и в редица случаи процесите се отразяват пряко и на въпроса във връзка с миграционния натиск. Движение "Талибан" завзема властта, има въоржен конфликт с противници, което създава сложна обстановка и генерира условия за емигриране на тези афганистански граждани", заяви пред пленарната зала Рашков. В Иран има хиляди бежанци, а, по думите му, там могат да приемат само до 150 хил. души. Това автоматично означава, че ще се насочат към нас, Турция и Гърция, каза Рашков.

Той посочи, че обходът на границата ни е показал, че граничното съоръжение на места е пробито, оградата е подкопана от срутища и затова се нуждае от спешен ремонт. Нямало е никаква поддръжка през последните години на това съоръжение по границата с Турция, констатира Бойко Рашков. По думите му то изиграва положителната си роля, защото затруднява мигрантите да проникнат на наша територия, поради което трябва "в много спешен порядък да се възстанови".

По-рано за проблема със съоръжението говори и служебният премиер Стефан Янев. Временното възпрепятстващо съоръжение по границата не е в добро състояние, има участъци, които се нуждаят от спешен ремонт, каза той по време на парламентарния контрол. Правят се проверки както от "Гранична полиция", така и от областните управители, имаме ясна картина, допълни той.