Президентът Румен Радев се срещна с българската общност в Лисабон снощи. Обеща им нова визия за подкрепа на българите зад граница.

Държавният глава е на посещение в Португалия, където вече разговаря с португалския си колега Марселу Ребелу де Соуза и с премиера Антонио Коща.

Близо 13 хиляди са българите, които учат и работят в Португалия. Българската общност има своя църква и неделно училище.

"Нашата общност в Португалия не е толкова голяма в сравнение с други държави, но тя е известна като най-сплотената, най-интегрираната, най-добре организирана", каза президентът.

Снимка: БТА

Според него репутацията на българите помага за доверието на португалските инвеститори. Той подчерта, че държавата изработва нова визия за българите в чужбина.

Румяна Давидова отговаря за неделното училище, където има 39 българчета. Казва, че най-много се вълнували от историята на българските царе.

Отец Христов служи всяка неделя в параклис, предоставен от португалската църква.

"Имаме редовно богослужение в неделните дни, имаме редовно хора, които се причестяват и изповядват. Това е най важното за религиозния живот", смята той.

Дъщерята на отец Христов - Йоана, също е намерила реализация - вече се снима за португалски телевизионен сериал. Макар Йоана да е избрала да работи в Португалия, за нея е важно да се знае, че е българка.