На поредното "народно вече" (събрание) на привържениците на евроинтеграцията бе наложен също "мораториум върху интеграцията в Митническия съюз", който Русия създава с някои бивши съветски републики, предаде БТА.

Участниците в митинга гласуваха и за освобождаването на всички политически затворници, включително на Юлия Тимошенко.

На трибуната бяха двама американски сенатори - демократът Крис Мърфи и републиканецът Джон МакКейн, - които изказаха подкрепа за каузата на украинския "Евромейдан" за единение с Европа.

Според Франс прес на днешния митинг на Площада на независимостта е имало между 200 и 300 хиляди души. ИТАР-ТАСС подчертава, че участниците са около 20 хиляди.

Междувременно говорител на украинското правителство заяви пред агенция Интерфакс, че Киев ще реагира само на официални коментари на Брюксел относно състоянието на преговорите за асоцииране. Изявлението му беше по повод на пост в "Туитър" на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, че преговорите с Украйна "са спрени".

От 21 ноември хиляди украинци протестират в Киев срещу отказа на президента и правителството да подпишат споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

Анкета: Накъде да поеме Украйна?