Над 500 души се събраха пред Областната администрация в Ямбол, където се намира и Районната избирателна комисия, за да протестират срещу разпределението на мандатите, предадоха Дарик и БНР. Протестът бе свикан от ГЕРБ.

След решение на ЦИК, победителят в изборите в областта - ГЕРБ, остава с един мандат.
От четирите мандата в Ямболско един е за ГЕРБ при получени 18 647 гласа; 2 мандата за коалиция "БСП - лява България" при получени 13 834 гласа и един мандат за ДПС, която събира 3723 гласа в региона.

Досега в Ямбол не е имало депутат от ДПС, а на изборите на 5 октомври партията се нареди едва шеста. "Атака" е третата политическа сила в Ямбол, като това са най-добрите резултати за партията в страната, но не получава мандат.

Протестиращите настояха за смяна на избирателната система, незабавно преразглеждане на решението на ЦИК и корекцията му в съответствие с ясно изразената воля на гражданите.

В понеделник група от Ямбол ще занесе в ЦИК 19 000 празни бюлетини в знак на протест срещу незачитането на вота и отнемането на един мандат от ГЕРБ.

Над 200 души се събраха и на пл. "Свобода" в Дупница срещу разпределението на депутатско място от Кюстендилска област за ДПС. Имаше хора от Сапарева баня, Дупница, Бобошево.

Протестите в Дупница и Кюстендил срещу влизането в парламента на Александър Методиев-Бат Сали от ДПС започнаха още в сряда.
В Кюстендилски регион ДПС има най-ниския резултат в цялата страна - 1,4%.

"Показахме, че Дупница не е само Дупница от 1997 г.. Не става въпрос за противопоставяне на етноси и на партии, а за коректно избрани депутати. Това, което избрахме, не се случи. Кой район би приел народен представител с 280 гласа? На територията на община Дупница тези гласове не стигат за общински съветник. Аз се надявам ЦИК да обясни как в Кюстендилска област с толкова гласове може да има депутат", заяви кметът Методи Чимев.

Хората заявиха, че са гласували, но това не е техният вот, а подменен и няма да се откажат от исканията си за справедливо разпределение на гласовете.

Заради преразпределението на гласовете от Турция, макар Методиев да е получил 864 гласа в Кюстендил, ще стане депутат, докато например Антон Кутев от БСП, който има около 8000 гласа в Силистра, изпада от Народното събрание.

На протеста имаше представители на различни партии, служители и работници отидоха по- късно на работа.

Атракцията на протеста бе магаре, което носеше табела "Аз искам да съм депутат".

Цветозар Томов от ЦИК коментира вчера, че в случая няма подмяна на вота на хората. По думите му това изкривяване се получава заради метода, по който се изчисляват мандатите.

Мая Манолова от БСП пък призова лидера на ДПС Лютви Местан да отзове Методиев като водач на листата в Кюстендил.