Предложението на ГЕРБ спешно да се измени акцизът за т.нар бездимни цигари и така те да бъдат приравнени на конвенционалните стана повод за размяна на обвинения в лобизъм на най-различни нива - вътре в Обединени патриоти, в рамките на управляващата коалиция, между парламентарните групи в Народното събрание и даже между експерти в студиото на "Тази сутрин" по bTV и Нова телевизия.

В най-общ план, единият лагер защитава позицията, че иновативните тютюневи изделия са по-малко вредни за здравето и сега действията срещу тях са единствено и само в защита на местните производители на традиционни цигари. Другата страна в спора е на мнение, че няма достатъчно доказателства, че бездимните цигари вредят по-малко и в момента просто производителите им се борят да запазят високата си печалба за сметка на държавния бюджет.

Александър Иванов от ГЕРБ посочи пред bTV, че бюджетът тази година е по-социален и с по-голям акцент върху образованието и сигурността, като 15-те милиона лева, които биха дошли от корекцията на акциза ще бъдат полезни именно в тази посока.

Той подчерта, че не става дума за повишение, а "да изравним цената на едни тютюневи изделия към цената на другите".

Бившият му съпартиец и настоящ кадър на ВМРО Александър Сабанов обаче директно заклейми законопроекта като лобистки: "Той е толкова пролобистки към бюджета, колкото и нейното (на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова - б.р.) предложение миналата година за намаляване на кешовите плащания - всички знаем кой защитава този закон. Хората не са толкова неосведомени, че да не знаят чии интереси защитава - мисля че "Кой" е достатъчно да се каже в този случай".

И допълни: "Определено се вижда не само в този случай, има и други случаи, в които се лобира със законопроекти".

Според него ако има и малък шанс бездимните цигари да се докажат като по-малко вредни, трябва да им се даде път. Той отбеляза и че не е работа на депутатите да мислят как да пълнят бюджета при положение, че и Министерството на финансите има законодателна инициатива.

"Изцяло грешна е коалиционната политика - по този начин да бъдат вкарвани законопроекти и в зала на крак да се подписват от част от колегите", посочи той.

Борис Ячев от НФСБ обаче беше категоричен: "Приходите в бюджета трябва да са приоритет за всеки представител на управляващото мнозинство. Управлението не е само да имаш министри и вицепремиери". По думите му няма нито едно категорично доказателство, че нагреваемите продукти са по-безвредни от останалите видове цигари.

Той подчерта, че с колегите си от тази част на Обединени патриоти са подписали "без никакви пазарлъци и извиване на ръце".

Проф. Румен Гечев от БСП запита защо толкова много се бърза да се променят акцизите при положение, че ЕС в момента прави проучване, на база на което ще променя директиви. Освен това, според него, промяната на закон от преди 8 месеца заради грешни разчети показва лоша работа на парламента.

"Здравето на българските граждани е по-скъпо от бюджета", каза Гечев. По думите му подобни мерки имат два ефекта - единият е за пълнене на бюджета, но вторият е за промяна на поведението. "Стоките, които са опасни за здравето, са с по-висок акциз. 15 млн. лв, които управляващите искат да добавят към бюджета не са по-важни от здравето на хората", категоричен бе той и подчерта, че за тези допълнителни средства в бюджета никой не е сметнал колко са разходите от влошено здраве, болнични и смърт.

Социалистът обясни, че чл. 12 от Закона за публичните финанси гласи, че промени в данъчното законодателство касаят следващата календарна година, а според Правилника за дейността на НС - всяка законодателна промяна трябва да има подробни разчети. "Разчетите от преди 8 месеца са грешни, твърдим че и тези сега са грешни", заяви проф. Румен Гечев.

Кръстина Таскова от "Воля" също запита защо се променя фискалната политика в средата на годината. Нейната партия иска законът все пак да влезе в комисия, за да бъдат всички видове тютюневи изделия "адекватно регулирани".

ДПС не изпрати свой представител с мотива, че все още няма позиция. "Нямам съмнение как ще гласува ДПС, защото реално законът обслужва част от техните интереси", заяви Александър Сабанов.

Спорът за бездимните цигари продължи с пълна сила и в студиото на "Тази сутрин", където мнения сблъскаха д-р Гергана Гешанова от "Живот без тютюнев дим" и д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Д-р Хасърджиев, който призна, че от няколко месеца ползва именно спорните продукти, посочи, че неговият личен опит се доказва в световен мащаб: "Текат клинични проучвания, които доказват, че в аерозола вредните вещества са с над 95-97% по-малко, отколкото в традиционните цигари".

Според Гешанова обаче коментарите в добра светлина за IQOS продуктите идват предимно от тютюневата индустрия и все пак се отделят всички химикали, които ги има и в горящия фас.

"По цял свят се върви към това тютюневият продукт да се третира като тютюнев продукт - с всички регулации, които следват от това", категорична беше тя.

И двамата изредиха организации и държавни структури по света, които, съответно, третират по-либерално или по-рестриктивно иновативните тютюневи продукти.

По Нова телевизия спорът бе идентичен. "Това, което предлагаме е в полза на държания бюджет", категорична беше Евгения Ангелова от ГЕРБ, които внесоха предложение тютюневите изделия да се облагат с нов акциз от 1 октомври.

"Конвенционалните цигари се облагат със 109 лева на 1000 къса. Това означава приблизително 4,47 на кутия, която е от 5,50 лева. А нагреваемите тютюневи изделия се облагат с 1,85 лв. на кутия от 5,50 лв", поясни тя.

"Няма да подкрепим тези промени, защото не може мотив за тях да бъдат някакви 15 милиона, които ще получи бюджета. За нас са важни хората. Нито му е времето, нито е начинът да се правят тези промени", контрира Георги Търновалийски от "БСП за България", като изтъкна, че бездимните електронни цигари са по-безвредни за здравето. По думите му предложението в средата на годината да се появи нов данък е в нарушение на закона.

Той подчерта, че 50 000 българи са вложили по 100 лв. за закупуване на тютюнево изделие, с цел да предпазят здравето си. "От ГЕРБ с лека ръка отхвърлят здравето на тези граждани и решават, че 15 млн. лв. са по-важни от тях. "Увеличаването на цените ще доведе и до увеличаване на контрабандата, защото в съседните страни тютюневите изделия са с по-ниски цени и приходите няма да се увеличат", изтъкна той.

По думите на Търновалийски нито е времето, нито е начинът да се правят промени. Той подчерта, че те се правят в нарушение на чл. 16 от Закона за публичните финанси - преди да бъде приет закона за държавния бюджет, се правят промени в структурата на данъците.

За начина, по който се правят поправките той заяви: "Не може една група народни представители, да се събуди една сутрин и да реши, че са малко приходите. Има Министерство на финансите, трябва да има анализ и последваща оценка на въздействието".

"НФСБ винаги сме били за по-строг контрол върху употребата на тютюневите изделия във всички разновидности", смята Борис Ячев от "Обединени патриоти", НФСБ. Той подчерта, че няма категорични доказателства, че бездимните цигари са по-безобидни.

"Категорично няма да подкрепим промените. Не знаем дали тези 15 милиона, които сега ще вкараме в бюджета, не е сигурно каква част от тях ще вкараме в здравеопазването", коментира Александър Сиди от "Обединени патриоти", ВМРО.