Президентът насрочи парламентарни избори за 2 октомври 2022 г. и назначи служебно правителство.

Румен Радев подписа и указа за разпускане от утре на 47-ото Народно събрание. С друг свой указ президентът Румен Радев назначи служебно правителство, считано от 2 август.

Премиер е бившият служебен социален министър Гълъб Донев, който е и в президентския екип към момента. Главният секретар на президента Димитър Стоянов ще бъде министър на отбраната. Соцдепутатът Крум Зарков е министър на правосъдието, а други двама социалисти също заемат постове в служебното правителство на Радев - Явор Гечев ще бъде министър на земеделието, а бившата депутатка от БСП Весела Лечева отново става спортен министър, този път на служебно правителство.

Лазар Лазаров, дългогодишен зам.-министър на социалната политика, оглавява социалното министерство. На старите си постове от последното служебно правителство се завръщат Атанас Пеканов - като вицепремиер, отговорен за евросредствата, и Велислав Минеков - като министър на културата.

Общо четирима вицепремиери ще има в служебното правителство - това са, освен Пеканов, бившият служебен правосъден министър Иван Демерджиев, който този път поема МВР, Христо Алексиев, начело на транспортното министерство, и социалният министър Лазар Лазаров

Росен Христов поема енергетиката, а именитият специалист по УНГ д-р Асен Меджидиев ще ръководи здравеопазването.

Държавният глава ще представи задачите и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала в президентската институция от 12.00 часа във вторник, съобщиха от "Дондуков" 2.