Ветото бе обсъдено на извънредно заседание на парламента днес. „За” законопроекта за Изборен кодекс гласуваха 138 народни представители (от БСП, ДПС, "Атака" и трима независими), „против” бяха 80 (всички от ГЕРБ), нямаше въздържали се.

Държавният глава върна кодекса за повторно обсъждане, заради несъгласието си с начина на формиране на ЦИК, с преференциалния вот и липсата на електронно гласуване.

По време на дебатите в пленарната зала, продължили около два часа, Мая Манолова заяви по адрес на ГЕРБ:

"Партии, които имат притеснения за предстоящите избори, си търсят чудодейно лекарство, чудодейна виагра, която да им вдигне резултата". 

Депутатката от левицата изтъкна, че големият отсъстващ е този, който предизвика ветото – президентът. По думите й е нормално той да защити пред депутатите аргументите си, за което беше поканен официално.

"Защо обаче той отсъства? Защото мотивите към това вето са незащитими, абсолютно безпомощни, изглеждат като написани на коляно и президентът разбира това. Това е вето заради самото вето, продължаващи опити за разделяне на обществото. Уважаеми г-н президент, очевидно сбъркахте с вето”, каза още Манолова.

И изброи грешките на Плевнелиев -  това, че е взел страната на една партия и определени ограничени като влияние неправителствени организации, освен това не чул мнението на над 60% от гражданите, които поискали нови изборни правила.

Според Манолова знак за саботаж било още искането на президента за референдум, след като преди това месеци нямал становище по кодекса.

Винаги от БСП и ДПС са крояли правилата така, че да обслужват тях и да търсят и гонят служебна победа, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ. По думите й, каквито и изборни правила бъдат създадени, историята е показала, че когато някой не е желан, не е спечелил доверие.

Красимир Ципов от ГЕРБ пък посочи, че промените в изборните правила се приемат не в "12 без 5", а в "12 без 3 секунди", и в този смисъл не се спазват препоръките на Венецианската комисия.

Волен Сидеров заяви, че "Атака" няма да подкрепи "ветото на човек, който трябва да бъде разследван и съден".