Служебният министър-председател Гълъб Донев събира извънредно в понеделник ресорни министри с отношение по темата Шенген. Срещата ще проведе среща на "Дондуков" 1, а на нея ще присъстват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, външният министър Николай Милков и министърът на правосъдието Крум Зарков, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство, се казва в съобщението.

Инициативата за извънредното съвещание идва на фона на остри реакции от българските власти и политическите сили по повод позицията на Нидерландия във връзка с приемането на страната ни в Шенгенското пространство. Лично премиерът на страната на лалетата Марк Рюте обяви, че имаме знак "стоп", докато Румъния и Хърватия ще бъдат одобрени. Така за първи път България беше отделена от Румъния.

Окончателното решение предстои само след четири дни. На 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува с две отделни решения за разширяването на Шенген. Предвижда се министрите да гласуват за приемането на България и Румъния в едно решение и за Хърватия - с второ решение. За одобряване на решението се изисква пълно единодушие, каквото към нашата страна към момента няма.

Изявлението на Рюте провокира и различни тълкувания у нас, като политическите сили потърсиха вътрешнополитически причини за спирането ни от членство в Шенген във връщането на хартиената бюлетина, в корупцията и дори в Бойко Борисов, за когото от ПП твърдят, че европейските лидери не му вярвали. Според Цветан Цветанов пък причината е, че сме последната страна в Европа с пропутинско поведение.

Всички партии обаче са категорични, че страната ни отдавна е изпълнила техническите критерии за Шенген. Стигна се и до проекторешение за бойкот на всяка нидерландска инициатива, което внася в понеделник партията на Стефан Янев "Български възход".

Само седмица по-рано едрият бизнес, в лицето на КРИБ, написа открито писмо до парламент, премиер и президент с апел държавата и дипломатите ни да си свършат работата, за да не бъдем повече отлагани от членството, което пречи и на икономическото ни развитие.

Самият президент пък реагира с гневни думи на изказването на Рюте, като констатира, че вместо европейска солидарност сме получили цинизъм. И Радев, и вътрешният министър Иван Демерджиев изразиха възмущението си, че страната ни е унижавана, когато в същото време граничните ни полицаи бранят с телата и живота си външната граница на ЕС.