Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обвини Бойко Борисов, че ЕС не му вярва и заради това не ни пускат в Шенген. Петков намеква, че начинът да влезем е само когато има "антикорупционно правителство", намеквайки, че това ще стане, когато ПП се върне на власт.

"Ако Борисов иска да знае защо няма да влезем в Шенген, отговорът е прост: заради схеми като Капитан Андреево и Росенец. Заради това, че първият законопроект, който внесохме - за КПКОНПИ, не стигна до зала, за сметка на Изборния кодекс. Европейските лидери просто не му вярват", написа в профила си във Фейсбук лидерът на ПП.

Той обвинява за Шенген и другите две партии зад хартиената бюлетина, като нарича и трите с ГЕРБ "статукво". "Само преди седмица с идеята за правителство на малцинството ние посочихме своите ясни приоритети - членство в Еврозоната, Шенген, социален пакет, бизнес пакет, реформи в съдебната система. Вчера ГЕРБ, ДПС и БСП убиха тези приоритети", категоричен е Петков.

"Единственият начин да влезем в Шенген е ако в страната ни има отново антикорупционно правителство", вярва съпредседателят на бившата управляваща партия.

"Въпреки загубата на битката за Изборния кодекс, битката за България тепърва започва. Има алтернатива! Няма да позволим да откраднат бъдещето на българите. С всеки изминат ден ние добиваме повече опит, а техните игри се изтъркват. Така че е само въпрос на време, България отново да се върне по пътя на справедливостта и просперитета. Заедно можем!", пише още Кирил Пентков и обобщава случилото се в парламента през последните няколко дни с приемането на поправките в Изборния кодекс.

"Какво реално се случи тази седмица?

1. Приеха хартиената бюлетина - върна се възможността с мастило да зацапват бюлетините. Вече всички разбраха, че през 2015 невалидните бюлетини са над 400,000, което е повече от всички гласували във Варна, Бургас и Пловдив взети заедно!

2. Махнаха възможността машината да отпечатва машинен протокол. Никаква проверка. Всичко ще се брои ръчно и на тъмно!

3. МИР Чужбина остава неясна идея за далечното бъдеще. Явно ГЕРБ, ДПС и БСП не ги интересуват въобще българите в чужбина.

Стратегия е ясна - статуквото иска избори с подправен вот", обвинява още Кирил Петков.

"В следващите седмици всички ние ще наблюдаваме поредното театрално представление на ГЕРБ - опит за съставяне на правителство. Ще гледаме монолозите на Борисов, политика сведена до евтина шоу програма, платени сутрешни анализатори... и всичко това в пореден опит отново да изкривят общественото мнение", коментира още съпредседателят на ПП.