Правителството предлага на президента да издаде указ за освобождаване на Драгомир Димитров от длъжността председател на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и за назначаване на ръководната длъжност на досегашния заместник-председател Атанас Атанасов, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Решение е взето след подадена от Димитров молба за освобождаване. Мотиви не се посочват, но вече се знае, че той заминава на нова работа - като генерален консул в Мюнхен. По неофициална информация на вестник "24 часа" той поискал да се върне в дипломацията, след като бил част от екипа на посланик Меглена Плугчиева в Берлин преди повече от 10 години. От 2007 до 2011 година обаче Димитров е бил офицер за връзка, което не го прави точно дипломат.

Атанас Атанасов има дългогодишен опит в системата за сигурност и отговаря на законоустановените изисквания за заемане на длъжността председател на Държавна агенция "Разузнаване", се казва още в официалното съобщение на кабинета.

В биографията му е записано, че е на 48 години и родом от Асеновград. Завършил военния университет във Велико Търново със специалност "Радиоразузнаване". Започва кариерата си през 1994 г. в МВР, където е назначен в Служба "Защита на средствата за връзка". Година по-късно става оперативен служител в разузнавателната служба и последователно е преминал длъжностите разузнавач, старши инспектор, заместник-началник на отдел и началник на отдел. През април пък той стана заместник на Димитров.

Владее гръцки и английски език, ползва сърбо-хърватски и руски език.

През 2012 година Драгомир Димитров беше назначен за шеф на Националната разузнавателната служба, както се казваше тя тогава. 3 години по-късно парламентът прие закон за институцията и я прекръсти на ДАР. Димитров бе преназначен от президента Росен Плевнелиев за неин директор през 2015 година с петгодишен мандат, който изтича през 2020 година. Преди това той беше началник на полицията във Велико Търново.

По-рано тази година премиерът Бойко Борисов се съгласи с предложението на президента Румен Радев бившият шеф на Военната полиция генерал-майор Данчо Дяков да оглави Национална служба "Охрана".