60 на сто твърдят, че не биха подкрепили политически проект, зад който стои сегашният президент. Това показват данни от национално представително проучване, направено от 3 до 10 ноември сред 1000 души, предаде БТА.
Социолозите уточняват, че изследването е приключило ден преди дискусията на 11 ноември в НДК, където беше поставено официалното начало на инициатива "Алтернатива за българско Възраждане".

Засега профилът на интересуващите се от такава нова формация е най-близък до този на левия избирател.

През ноември социолозите не откриват съществени промени в политическото влияние на парламентарно представените партии - ГЕРБ запазва позициите си на най-харесвана и влиятелна партия с 36 на сто симпатизанти, следвана от БСП с 16%, ДПС със 7 на сто и "Атака" и Синята коалиция - с по 4%.

Въпреки съзнанието за множество проблеми и трудности в работата на кабинета на ГЕРБ, 71% от българите са на мнение, че правителството на Бойко Борисов ще изкара пълния си мандат. При това този дял остава непроменен за последните шест месеца, показват още резултатите от проучването, съобщи “Фокус”.

Едва 11% от интервюираните допускат възможност за предсрочни избори, като най-често така мислят хората на възраст над 50 години, жителите на малките населени места, бедните и симпатизантите на БСП.

Одобрение за дейността на правителството през ноември изразяват 42% от изследването - с 4.5% повече отколкото през септември. Социално-демографските характеристики на подкрепящите кабинета съвпадат с тези на хората, очакващи правителството да изкара пълния си мандат.
Малко по-висок от одобрението остава и през ноември делът на неодобряващите кабинета – 46%. Сред тях преобладават симпатизантите на БСП, възрастните, крайно бедните, жителите на малките градове и на селата.

Само преди дни проучване на "Галъп" показа, че Кристалина Георгиева измества Бойко Борисов и Цветан Цветанов по доверие. Премиерът и вицепремиерът дори отбелязаха рекорден спад в рейтингите си.
С цели 14% е намаляло доверието към Цветанов, а за Борисов - 5%. 

Проучването на НЦИОМ показва подобни, но малко по-различни данни. Според него през ноември най-одобряваните членове на кабинета са Цветан Цветанов (с 54% одобрение), Мирослав Найденов ( 53%) и Росен Плевнелиев ( 52%). За разлика от Найденов и Плевнелиев, които през последните месеци неизменно се оказват в центъра на положителни събития, от началото на атаките срещу него, вицепремиерът губи 8% одобрение.

Следващите по одобрение членове на кабинета са Николай Младенов – с 46%, Вежди Рашидов – с 39%, Божидар Димитров – с 36% и Трайчо Трайков – с 34% (и с ръст на одобрението от 9% спрямо септември). При всички тези министри одобрението е по-високо от неодобрението.
След споразумението за пенсионната реформа Тотю Младенов е одобряван от 27% и вече не е в групата на министрите с най-ниско одобрение, където засега остават Нона Караджова, Томислав Дончев, Александър Цветков и Маргарита Попова.