За пореден ден екипите на дежурните части в затворите, арестите и звената за охрана на съдебните сгради протестират символично. Протестът е по време на работа и служителите носят ленти на униформите си, с надпис "Продължаваме протеста", съобщиха от Синдиката на служителите в затворите (ССЗБ). 

На 15 май те изпратиха писмо до министъра на правосъдието с молба за среща, на която страните да представят становищата си за реформи в сектора. Такива ангажименти бяха поети двустранно на последната проведена среща на 1 април, припомнят от синдиката. До момента ръководството на правосъдното министерство обаче отказвало да се види с тях, което те тълкуват като неизпълнение на конкретно поети ангажименти, уточняват още от Синдиката на служителите в затворите. 

Заради това и протестиращите се чувстват принудени да обърнат внимание на обществото и професионалната гилдия върху "много сериозен и перманентен риск - липсва визия и план за промени в пенитенциарната система, въпреки международната критика по отношение на дългогодишните финансови, структурни и кадрови проблеми, според организации с дълъг опит в наблюдението на затворите".

"Причина за покачването на напрежението сред служителите остава и фактът, че повече от четири месеца след започване на протестните действия, няма яснота по поставените финансови искания, както и отклик на поисканите срещи от Синдиката на служителите в затворите в България и Синдикалната федерация на служителите в МВР с партиите, сформирали управляващо мнозинство", пише в съобщение до медиите.