Поправките бяха предложени от народни представители от различни парламентарни групи и приети единодушно със 110 гласа, съобщиха БНР и БТА.

Целта е да се повиши ефективността на мерките за неотклонение и на другите форми на процесуална принуда, без неоправдано да се засягат лични и имуществени права и при предоставяне на необходимите средства за защита. Промените са и заради наболелия проблем с бягствата на подсъдими от правосъдието, включително и непосредствено преди приключване на наказателното производство, се посочва в мотивите на вносителите.

Депутатите приеха, че когато подсъдимият е признат за виновен, осъден е на наказание "лишаване от свобода", изпълнението на което не е отложено и е налице реална опасност да се укрие, съдът може да замени мярката за неотклонение с по-тежка.

Съдът ще определя и адреса, на който да се изпълнява домашният арест. Мярката ще се контролира чрез средства за електронно наблюдение. На лицата с наложена забрана ще се отнемат документите за самоличност и ще им се издават заместващи.

С други текстове се изменя редът за разрешаване за използване на СРС по отношение на съдии, прокурори и следователи. Такова разрешение ще се дава предварително от председателя на Върховния касационен съд или от изрично оправомощен от него заместник-председател, по искане на главния прокурор или изрично оправомощен от него заместник.

На 19 декември 2014 г., часове след като Върховният касационен съд осъди на по 18 години затвор Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов за убийството на студента Стоян Балтов пред столичната дискотека "Амнезия", двама от тях изчезнаха. Единствено Александър Данаилов бе открит на посочения от прокуратурата адрес и незабавно бе приведен в затвора в София. Оттогава Георгиев и Стоилов са в неизвестност.

През 2013 година, отново точно преди да го вкарат в затвора, избяга осъденият за двойното убийство до дискотека "Соло" в София Илиян Тодоров. Той направи две видеопослания, в които твърди, че е невинен.

Още през 2012 г. пък изчезнаха и дупнишките бизнесмени Братя Галеви, които бяха осъдени на по 5 години за организирана група за рекет. И до момента те са в неизвестност.