Политици отбелязаха 171 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев в родния му град Калофер.

По традиция тържественото честване започва с отдаване на почит пред паметника на майката на Христо Ботев - Иванка Ботева. Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че днес трябва да разсечем оковите на нищетата, на неправдата и омразата. Тя отбеляза, че този ден се чества не само у нас, но и сред много български общности по света, предаде БНТ. 

"Няма място полуистината, полувярата, полусвободата и слепците с очи. Нямат място лъжеидеалите и лъжегероите", заяви още Йотова.

И цитира и веруюто на Ботев, че човек в пълния смисъл на думата може да се нарече само онзи, който е свободен.

"Отненаме си сами права. Разделени. Говорим за единение, а сме по-отчуждени от всякога. Честичко трябва да препрочитаме онези пожълтели страници, които написа гениалният български поет. Роден в Калофер, учил в Одеса, преподавал в Задунаево, емигрант в Румъния, загинал в Балкана над Враца - 28 годишният Христо Ботев оставя на поколенията след себе си богато наследство и идеал за свободата", допълни вицепрезидентът.

Вицепремиерът Марияна Николова допълни:

"Продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски - Ботев е ревностен защитник на правото на българския народ за самосъзнание и самоуправление".

"Днес Калофер и цяла България се покланяме пред един от най-великите българи. Пророчеството му: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира", се сбъдна. Ботев е жив във всяко българско сърце. Той ни остави Завет да бъдем свободни хора. Нека пазим и изпълним този завет", каза  пък лидерът на БСП Корнелия Нинова.

61-ва стрямска механизирана бригада почете Христо Ботев с "Гирлянд на славата", който всяка година на този ден поставя пред паметника му.