За масово гласуване призоваха лидерите на основните партии, които днес до обед застанаха пред урните и пред камерите. От своя страна президентът Радев, който пусна своя вот последен, пък заяви: "Нека не забравяме, че гражданската активност не се изчерпа само с явяването пред урните - това означава гражданите да помнят какво са обещали политиците и да си го търсят". А запитан готов ли е да излезе на политическата сцена с негов проект, ако нямаме стабилно управление и отново не се сформира редовно правителство, държавният глава отвърна: "Преди всеки избори партийни оракули плашат с партия на президента, само и само да си сглобят после по-добре собствената сглобка. Ако така продължава, с безпринципни коалиции, рано или късно такава алтернатива ще се появи".

Снимки от днешното гласуване на президента, партийните лидери и други политици ВИЖТЕ ТУК >>

Нестабилно правителство след изборите прогнозира един от най-опитните политици у нас - почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. "Не виждам трайна формула на властта", каза той преди да упражни правото си на глас - по традиция рано сутринта. Той отрече възможността настоящият лидер на ДПС Делян Пеевски да стане премиер. На въпрос дали Движението би излъчило министър-председател, Доган отвърна категорично: "Не. Мисля, че няма нужда". Почетният лидер отговори отрицателно и дали някой от председателите на ДПС - Джевдет Чакъров или Делян Пеевски, би станал премиер.

Снимка: Булфото

Ахмед Доган подчерта, че е гласувал с хартиена бюлетина. Същото заяви, че е направил и Делян Пеевски, който пусна своя вот малко след Доган. 

В неговите думи имаше повече оптимизъм по отношение на съставяне на бъдещ кабинет: "Време е да направим стабилно правителство, не да има толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата. Хората заслужават ново начало. Надявам се да има смиреност в политиците", заяви пред журналисти след като гласува в Кърджали председателят на ДПС Делян Пеевски.

Лидерът на Движението изрази надежда да има смиреност у политиците, хората да гласуват за едно ново начално на България и да има стабилно правителство, "за да може да се развива България и да бъдат спокойни българските граждани".

Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също се спря да думите на Ахмед Доган, след като гласува в родната си Банкя. "От сутринта слушам само заклинания, може би само г-н Доган каза, че няма да е стабилно. Повече да се съсредоточим върху европейските избори, защото в следващия един месец стабилните държави ще имат глас и ще имат възможност да участват в избора на председател на Европейската комисия и на Европейския съвет", каза той.

Борисов заяви, че не вижда как ще се състави правителство, защото "математика в случая няма". "Ние от месеци повтаряме, че само с ДПС няма да направим правителство, но това не попречи на ПП-ДБ да си изградят цялата предизборна кампания само върху това. Формулата е кешовите потоци: ПП-ДП, "Възраждане" и БСП. ПП-ДБ може само с "Възраждане" и БСП. "Възраждане" пък не искат с никого - т.е математика няма", допълни той.

Снимка: БТА

Докато пускаше своя вот, съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пък изрази своите опасения от "голям брой купен вот и голям брой корпоративен вот". "Тоест, ако не излязат всички свободни българи да гласуват, рискът е, че бъдещето ще бъде определен от този купен и корпоративен вот", апелира за висока изборна активност той.

По думите му залогът е, че сме "на кръстопът - или ще върнем България назад, когато едни сенчести фигури разполагаха с държавата ни като бащиния, или ще продължим пътя напред, където бавно и сигурно ставаме нормална държава". Петков избра машинното гласуване и беше заедно със съпругата си Линда.

Снимка: БТА

"Гласувах за България - злобата и завистта да не я унищожат, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев в родното му Хасково. Той уточни, че е пуснал бюлетини и за изборите за Народно събрание, и за Европейски парламент. Използвал машината, защото така няма как гласът му да бъде обявен за невалиден.

Василев дойде по-рано от обявения час в избирателната секция и брифинг с журналисти не се състоя. "И аз не знаех за промяната на обявения график", обясни Петранка Кузманова от щаба му.  

Снимка: БТА

Коалиционният им партньор Христо Иванов също гласува с машина. Той също заяви, че е много важно хората да излязат и да гласуват. "На парламентарните избори гласувах за това да има мнозинство за нормална европейска България, което означава да продължим с реформите и с развитието напред. Страната да не се връща назад и на Изток", коментира лидерът на ДБ.

Снимка: БТА

Водачът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък бе категоричен, че единственото правителство, което партията му ще подкрепи, е такова с мандата на "Възраждане". "Излезте и гласувайте, ако не искате някой друг да определя съдбата ви. Ако дойде мандатът при нас, ще предложим правителство", заяви Костадинов, след като пусна своя вот.

Снимка: Bulphoto

С апел за масово гласуване излезе и лидерът на ИТН Слави Трифонов. Той не се появи пред камерите до 15 ч. следобед, но написа в своя фейсбук профил: "Днес е ден, който може да определи бъдещето на много хора. Всъщност, бъдещето на всички нас. И ти трябва да решиш. Искаш ли да участваш, или не? Обективно погледнато зависи от теб. Такъв е животът и в такава ситуация се намираме. Така че, най-добре да излезеш и да отидеш да направиш необходимото. Тоест, да излезеш, да отидеш и да гласуваш. Не за някой друг, а за себе си и за хората, които обичаш и на които държиш. Толкова е просто", заяви лидерът на ИТН в социалната мрежа.

Корнелия Нинова пък дори изведе формула за успешно и трайно правителство - "надпартийно, експертно, срочно и програмно, зад което да застанат възможно най-много формации". 

"По-високата активност означава по-висока легитимност. В секцията имаше много хора, от всякакви възрасти, това ме радва. Нека има висока избирателна активност", заяви водачката на БСП след като упражни правото си на глас с хартиена бюлетина в 25 ОУ "Петър Берон" в София. По думите й трябва да се направи всичко възможно, за да се сформира кабинет, защото "България има нужда от сигурност".

На европейските избори Нинова каза, че е гласувала за "хора, за които българският интерес е на първо място в общия ни европейския дом".

Снимка: БТА

Конкурентката й за левия вот Ваня Григорова пък заяви, след като пусна своите бюлетини: "Гласувах, за да няма още от същото. Именно това беше и мотивът ми да се кандидатирам - понe от 5-6 години се въртим в омагьосан кръг и хората ми споделяха, че трябва да се направи нещо, за да не получават същото. Надявам се, че в последните дни всеки си е задал въпроса - възможно ли е да правиш едно и също нещо по един и същи начин и да очакваш различен резултат? Нека този път да е различно!... На входа на родното училището бях посрещната от близки хора и от водача на листата ни в 24 МИР доц. Александър Сивилов, но не очаквах да видя и известния художник Иван Яхнаджиев. Той бе дошъл специално, за да ми подари мой портрет, който е нарисувал заедно с талантливата си ученичка - 7-годишната Дара Георгиева, която в момента е на зелено училище... А най-големият подарък ще ми направите всички вие, ако масово гласувате!", заяви Григорова.

Снимка: Теодор Ангелов

"Винаги гласувам за една по-добра България, която седи достойно в Европа", каза конкурентът на Григорова, който я победи на кметските избори в София - Васил Терзиев, след като упражни правото си на вот в 118-о СУ "Академик Людмил Стоянов" в столичния квартал "Младост 1". "Надявам се да има стабилност. Нашият подход винаги е бил да работим с всички - и на местно ниво, и на ниво държава", допълни той в отговор на въпрос дали софиянци ще усетят липсата на редовно правителство. По думите му, независимо кой е министър или министър-председател, подходът е да се защитават интересите на града.

Снимка: БТА

"Гласувах за по-добра България, за скорошно влизане в Шенген и по земя, а догодина - еврозона, каза служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти, след като пусна своя вот с машина в 5-то ОУ "Иван Вазов" в София. "Гласувах за политици, които спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия се ръководят от интересите на народа", добави той.

Снимка: БТА

"Не съм оптимист, че ще има правителство", каза вицепрезидентът Илияна Йотова, след като гласува в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов". Тя избра да даде своя вот с машина, предаде БТА.

"Моята надежда е, че поне за един определен период от време напред няма да бъдем отново в същата класна стая", каза заяви още тя.

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев пък посочи, че "ние ще спрем да ходим толкова често пред избирателните секции, когато партиите най-сетне да оправдаят трайно доверието на гражданите. Дали ще има правителство зависи от партиите и аз се надявам те да са си научили урока". "Защото отказът от защита на националните интереси, води неизбежно до партийна и личностна делегитимация. То уронва доверието в институциите", допълни държавният глава.

Запитан готов ли е да излезе на политическата сцена с негов проект, ако нямаме стабилно управление и отново не се сформира редовно правителство, Радев посочи, че е крайно време партиите да се водят и да съставят правителство на ценности, програми и напред да е общественият интерес, а не от страх, че ще излязат извън властта.

"Преди всеки избори партийни оракули плашат с партия на президента, само и само да си сглобят после по-добре собствената сглобка. Ако така продължава, с безпринципни коалиции, рано или късно такава алтернатива ще се появи", допълни Радев. 

Държавният глава отговори на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано днес го иронизира по повод снимката му гол до кръста, която бе публикувана след гмуркането вчера край Бургас, по следния начин: "За мен беше удоволствие в деня на световните океани да бъда сред толкова млади хора, ентусиазирани за опазването на българската природа. Мисля, че последните няколко избори и сглобки разсъблякоха безжалостно дрехите на много партии и политици и те сега се чудят как да скрият срамотиите си".

 

Снимка: БТА