Нека не забравяме, че гражданската активност не се изчерпа само с явяването пред урните, това означава гражданите да помнят какво са обещали политиците и да си го търсят. Това каза президентът Румен Радев след като гласува машинно в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в София.

Той посочи, че "ние ще спрем да ходим толкова често пред избирателните секции, когато партиите най-сетне да оправдаят трайно доверието на гражданите. Дали ще има правителство зависи от партиите и аз се надявам те да са си научили урока", добави държавният глава.

"Защото отказът от защита на националните интереси, води неизбежно до партийна и личностна делегитимация. То уронва доверието в институциите", допълни президентът.

Запитан готов ли е да излезе на политическата сцена с негов проект, ако нямаме стабилно управление и не се сформира редовно правителство отново Радев посочи, че е крайно време партиите да се водят и да съставят правителство на ценности, програми и напред да е общественият интерес, а не от страх, че ще излязат извън властта.

"Преди всеки избори партийни оракули плашат с партия на президента, само и само да си сглобят после по-добре собствената сглобка. Ако така продължава, с безпринципни коалиции, рано или късно такава алтернатива ще се появи", допълни Радев.

На въпрос дали служебното правителство се е справило с организирането на изборите, Радев заяви, че ще може да отговори, когато приключи изборният ден.

На въпрос, защо е избрал да гласува машинно след като има толкова сигнали за проблеми с тях, включително и СИК, в която е гласувал, държавният глава заяви, че при всички избори се появява някъде проблем при машините, но "машинното гласуване е една бариера срещу нашия проблем - недействителната бюлетини".

Държавният глава отговори на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано днес го иронизира по повод снимката гол до кръста, която бе публикувана по време на гмуркането му като водолаз край Бургас.

"За мен беше удоволствие в деня на световните океани да бъда сред толкова млади хора, ентусиазирани за опазването на българската природа. Мисля, че последните няколко избори и сглобки разсъблякоха безжалостно дрехите на много партии и политици и те сега се чудят как да скрият срамотиите си", каза президентът Румен Радев.