От "Продължаваме промяната" няма да се крият само зад експерти относно състава на проектокабинета с втория мандат. Това обяви в БНТ бившият премиер Кирил Петков, който посочи и че добър кандидат за министър на финансите е Асен Василев.

Попитан дали той и Василев ще участват в бъдещото правителство, Петков заяви, че ПП не поставят личностите пред каузите и припомни, че се е оттеглил при предния опит за съставяне на правителство с техния мандат.

"Няма обаче да се крием само зад експерти. Акад. Денков каза днес, че ще се опита да съчетае добрите експерти да бъдат в позициите, в които могат и политически отговорните позиции за хора, които не могат да се скрият. Ако министърът на финансите е и експерт и политическа фигура - Асен Василев е много добър кандидат", коментира той.

Като друг такъв пример Петков посочи бившия министър на електронното управление Божидар Божанов. Не даде конкретен отговор на въпроса ще има ли министри от БСП и "Български възход", ако двете партии подкрепят кабинета, но посочи, че във всички партии има изявени експерти.

"Тук опасността е да се мисли "тези хора започват да търгуват с министри", затова в момента не е времето за този отговор. Има експерти в социалната политика, които сигурно са членове на БСП, но това не означава че ще бъдат поканени", каза още бившият премиер.

Той каза още, че може да поздрави бъдещия министър-председател акад. Николай Денков, че " всички партии седнаха заедно на една маса, защото това беше негова идея".

"Много от хората имам чувството, че вече не вярват, че ще се състави правителство. Шансът е много малък - това е откровената истина, но аз лично съм доволен, че след като два месеца бяхме в парламента с много ниска ефективност - днес, един ден, след като номинирахме акад. Денков, за пръв път от два месеца имахме всички партии освен "Възраждане" около една маса", посочи той.

Много от приоритетите на ГЕРБ и ПП са общи, но най-голямата разлика са антикорупционните политики, коментира Петков. Посочи обаче, че много от социалните мерки на ПП, ГЕРБ, ДПС и БСП съвпадат.

"Това, което и акад. Денков каза днес, е дайте да изчистим всички неща, по които сме съгласни и дори да няма правителство, да видим дали тези неща можем да ги гласуваме. Не търсим никаква подкрепа от ГЕРБ и те по никакъв начин няма да бъдат част от коалиционно правителство с нас", заяви Петков.

ПП искат да съставят кабинет на малцинството единствено с "Демократична България" - имат готовност и подкрепа от тяхна страна, както и почти пълно сходство в идеите.

"Акад. Денков бе много внимателно подбран - това е човек, който има опит в четири правителства. Не можете да наречете човек, избран в топ 1% от учените на света кукла на когото и да е било. В ПП нашата сила е, че първо стоим всички отпред с лицата си и второ, че всеки един от нас се е доказал някъде преди да влезе в политиката и не може да бъде контролиран", категоричен беше Кирил Петков.