Делегациите на България и Република Северна Македония се срещнаха кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

За среща на двете делегации, водени от премиерите на България и на Република Северна Македония - Кирил Петков и Димитър Ковачевски, съобщиха от пресслужбата на правителството. От македонска страна в нея са участвали и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич и министърът на външните работи Буяр Османи, а целта е била продължаване на политическия диалог, установен между двете правителства.

Двамата премиери са оценили положителната работа на експертните групи, пряката комуникация и секторното сътрудничество като ефективен метод за задълбочаване на отношенията и повишаване нивото на политическия диалог и са изразили надежда, че сътрудничеството и диалогът ще донесат големи ползи за гражданите и ще доведат до решения и общо европейско бъдеще.

"По отношение на пакета политически въпроси беше приветствана работата на експертните групи, съставени от представители на министерствата на външните работи. Пряката комуникация и секторното сътрудничество е ефективен метод и като такъв ще продължи да се използва в контекста на задълбочаване на отношенията и повишаване нивото на политическия диалог. Относно предстоящото заседание на Смесената интердисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, което ще се проведе на 24 и 25 февруари в София, се надяваме комисията да продължи да работи в конструктивна среда и да прояви откритост и добра воля за напредък и отваряне на перспективи", съобщава на фейсбук страницата си министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

На срещата е било подчертано, че търговският обмен между двете страни през 2021 г. е достигнал почти 900 милиона долара, което е ръст от 32%, ниво, по-високо от нивата на търговията преди пандемията.

"Ситуацията със сигурността в региона на Западните Балкани и Европа беше неизбежна част от разговорите и ние се съгласихме, че евроатлантическият ангажимент е източник и гарант за обща сигурност и безопасност", пише Османи.