Народното събрание отхвърли проекторешението, предложено от "БСП за България", за отпадане на политиката на санкциите на Европейския съюз срещу Руската федерация. То получи подкрепа от 82 народни представители, против гласуваха 60, а 51 се въздържаха.

Предложението на БСП за България представи народният представител Антон Кутев. Той подчерта, че от приемането на това проекторешение не произтичат ангажименти за българското правителство.

"Над 60 % от българите искат отмяна на санкциите срещу Русия и позицията ни срещу тях ще бъде съвсем навреме за европейския дневен ред. Закъснението, което имаме от половин година в разглеждането на тази точка доведе до това, че тя е съвсем навреме в европейския дневен ред в момента, защото част от санкциите изтичат през март, друга през юли. В момента те се намират в дневния ред на европейските институции, защото вече те трябва за пореден път да помислят дали ги продължават или не", категоричен бе Кутев.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обаче контрира, че проекторешението е съобразено с календара на БСП, отколкото с календара на България, на Европа, на света и геополитиката.

"Защо точно днес? Защо не преди три седмици, защо не по времето на служебното правителство на г-н Радев, когато санкциите бяха препотвърдени. Тогава на правителствено ниво можеше да се повдигне този дебат и в Съвета на ЕС, където президентът Радев ходеше. Не е това важно. Какво предлагате - предлагате Русия взе Крим, Европа взе отношение. Вие предлагате да вземем отношение, да направим празен ход. Обаче празният ход не съществува сам по себе си, той носи последствия, както в шаха и обикновено когато един играч прави празни ходове, губи партията. Вие не виждате контекста на сегашната ситуация, понеже сте заслепени от някаква вътрешнопартийни крила в партията. Добре, всички са за Русия. Добре, разбрахме, само че искате да увлечете цялата държава във вашите драми. Това не е добре. Виждате, че има напрежение в Близкия Изток, има сериозни ситуации много близо до нас. Има много засукани отношения", каза още Биков.

Колежката му Джема Грозданова бе категорична, че ако не следват ангажименти за правителството, то БСП спокойно е можела да изрази тази своя позиция с декларация. По думите й подобен акт противоречи на механизмите на функциониране на българската държава и конституционното разделение на властите.

Изказването на депутатката от ГЕРБ предизвика реакция от лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Предизвика ме г-жа Грозданова с няколко изречения - какво може и не може българският парламент решават единствено Конституцията и законите на страната. Те стоят над всяко мнозинство. Очевидно ГЕРБ не оспорват фактите по същество и не критикуват нашето предложение по същество, но си търсите причина да го отхвърлите и я намирате в процедурни хватки. Искам да ви припомня една много по-драматична дискусия, която се проведе на 20 юли 2018 г. по тема - бежанците и приема им в България. Тогава ние по същия начин внесохме предложение от опозицията, по същия начин бяхте против, дойде г-н Борисов и взехме решение и Народното събрание се произнесе по този въпрос с решение", заяви Нинова.

Тя отчете, че този аргумент на управляващите не важи.

"Следващият, че Съвета на Европа приема решение единодушно. Пречи ли това на българския парламент и на българския министър-председател да изрязят националната позиция на България. Фактът, че се иска пълно единондушие в Съвета не означава, че България не трябва да има собствена позиция по важни международни въпроси. И двата ви аргумента не са съществени, не са по съществото на нашето предложение. Очевидно сте против нашето предложение, кажете си го директно, за да знаят всички", посочи още лидерът на БСП.

С текста на проекторешението Народното събрание се обявява за отмяна на санкциите, наложени с решение на Европейския съвет, по отношение на Руската федерация срещу държавите-членки на ЕС. С точка втора от проекторешението се възлага на председателя на Народното събрание да информира Европейския парламент, както и парламентите на държавите членки на ЕС за приетото решение.