Според наредба на общината за паркиране в т.нар. "синя" зоната от 1 септември винетката за преференциално паркиране по местоживеене в "синята" зона ще струва 150 лв. годишно за един автомобил и 450 лв. за втори. Цените за "зелената" зона ще са съответно 100 и 300 лв. Въпреки това, на хората, които живеят в тези райони, няма да бъде осигурено паркомясто.

Стотици протестиращи срещу наредбата за паркиране блокираха вечерта кръстовището между бул. „Патриарх Евтимий” и улица „Граф Игнатиев”, предаде „Фокус”. Те скандират „Не на рекета”, „Оставка”, „Мафия”. Някои от тях носят плакати, на които пише – „Не събаряйте доверието, госпожо Фандъкова”. Засега полицията не предприема никакви действия.

"Ние сме тук, за да защитим Конституцията и нашите права, тази наредба е незаконна, обяви един от участниците в протеста, цитиран от БГНЕС. Друг активист заяви, че мерките са форма на рекет, наложена от страна на Столична община.

Вчера живеещи в центъра на София също блокираха кръстовището с искане да паркират безплатно.

Фандъкова е против политизирането на тази тема - нещо, което според нея вече е очевидно. Когато се говори разумно, не на нерегламентирани митинги и протести, се намира консенсус, коментира тя.
Да се има предвид мнението на всички хора, призова кметът и цитира писма на столичани, които опонирали на протестиращите с тезата, че "синята зона" дори трябвало да се разширява, с оглед по-чист въздух и ред в центъра.
Категорично срещу мнението, че нищо не се правело по въпроса в центъра през годините, възрази кметът и коментира, че "човек трябва наистина да е сляп, за да не вижда промените".

Ще се търси начин да не се искат копия на нотариални актове на софиянци, с които да се доказва собствеността на жилище в центъра, срещу което да се получава възможността за паркиране със стикер.
Кметът е категорична, че трябва да има ред при паркирането и посочи примери като Виена и Рим.
Фандъкова е готова да чуе всички позиции, но да се търси баланс и да има равнопоставеност.

Вчера тя съобщи, че е поискала от общинските съветници да внесат предложения за промени, за да бъде облекчена процедурата за паркиране в центъра на столицата. Според нея възможно е да има корекции в цената на винетката, но не и да отпадне.
"Никой не обича да плаща - въпросът е искаме ли да облекчим центъра от вредните газове, шума и безразборното паркиране на автомобили. Дали ще е тази цена или друга, може да се дискутира", каза градоначалникът.


Ще има обществено обсъждане, не референдум, за съдбата на рушащия се паметник пред НДК, каза още Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос. Тя провери ремонтните работи в пешеходния подлез на НДК, съпроводена от изпълнителния директор на "Метрополитен" Стоян Братоев.
"Нека да изчакаме, аз също съм любопитна за резултатите от общественото обсъждане за паметника, защото засега мненията са разделени между специалистите. Така като го гледаме на никой не му харесва", смята кметът.