Пактът за стабилност предлага преките данъци да се променят само с две трети от депутатите. Освен това бюджетният дефицит не трябва да надхвърля 2%, а преразпределението от него не трябва да надхвърля 40%.

Измененията в основния закон на страната ще бъдат приети на три четения. На 1 юни временната комисия, която се занимава с проекта, прие правила за процедурата, с които се регламентира обсъждането и приемането на допълненията в конституцията.
Според тях, ако текстовете на първо четене получат по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети (160) от гласовете на всички 240 депутати, се поставят за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.
При новото разглеждане проектът се смята за приет, ако е получил вота на не по-малко от 160 депутати (две трети).

В интерес на гражданите е правителствата, които избират, да бъдат толкова отговорни, колкото сме и ние, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на дискусията в пленарна зала. Време е да направим и третата крачка - да запишем в конституцията, че преките данъци се променят с две трети мнозинство в Народното събрание, каза Дянков. По думите му, това ще доведе до по-ефективно преразпределение на парите за данъкоплатците. Той припомни, че миналата седмица "Мудис" е повишила кредитния рейтинг на България именно заради този пакт за финансова стабилност.

Предложението за удължаване на работното време беше направено от ГЕРБ, срещу това се противопоставиха от Синята коалиция и от Коалиция за България.
Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов посочи, че не може дебатът за промяна на Конституцията да се води в 2 без 10. Според него е нелепо дебатът да се претупва в последния ден от тази сесия, отделен за законодателна дейност.

Заместник-председателят на парламента Георги Пирински  посочи, че предложенията за тези промени в Конституцията се правят с аргумента за по-голяма стабилност и солидност на фискалната политика. Начинът, по който тръгваме да обсъждаме този въпрос, е всичко друго, но не и отговорен и солиден подход, отбеляза той. Пирински предложи разискванията да бъдат отложени за началото на следващата пленарна сесия след лятната ваканция на парламента.

Предложението му обаче беше отхвърлено и при прегласуването. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни, че съгласно Конституцията предложението за промени в основния закон се разглежда не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му. Тя посочи, че лятната ваканция на Народното събрание прекъсва само сроковете по парламентарния правилник, затова обсъждането на промените в Конституцията не може да бъде направено в началото на новата пленарна сесия.

Не беше прието и предложението на Георги Божинов от левицата първото четене на промените в Конституцията да бъде първа точка за утрешното заседание и чак след изчерпване на дебатите да започне парламентарният контрол, а не както е предвидено по програма от 9.00 часа. В залата има по-малко от сто човека, а за приемането на точката трябват най-малко 160, изтъкна като аргумент той.

Според депутата от ГЕРБ Иван Петров колегите му от опозицията искат да тръгнат по-рано на море и затова предлагат отлагане на дебатите. Той посочи, че има гласувана програма за работата на Народното събрание, с която депутатите трябва да се съобразят. Аргументът, че на някои им се работи, а на други - не, е абсурден, репликира го Георги Пирински. Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев отбеляза, че за народните представители от ГЕРБ часът няма значение и са доказали, че могат да работят и след 14.00 часа, и след полунощ.

Парламентарната група на ДПС няма да участва в дискусията по промените в Конституцията, заяви депутатът Алиосман Имамов, предаде „Фокус” . Имамов посочи, че подходящото време за това е след провеждането на президентските и местните избори наесен. По думите на депутата, за приемането на текстовете е необходимо да се потърси консенсус и аргументирани становища.

Депутатът от ПГ на „Атака” Павел Шопов заяви, че това не е дискусия, защото е пародия в настоящия състав в пленарна зала да се обсъжда изменение на Конституцията. „Такова нещо не се е случвало в последните 20 години”, коментира Шопов. Той заяви, че в Конституцията е записано, че България е социална държава, а една от целите на предложените промени ще влезе в противоречие със записаното в основния закон. Шопов припомни, че със 76 гласа бе приет плоският данък от предишното мнозинство.

По-късно гласуването бе отложено поради липса на кворум. В пленарната зала бяха само 106 народни представители, предаде БТА.

Промените в конституцията, свързани с Пакта за финансова стабилност, най-вероятно ще бъдат гласувани на следващото пленарно заседание със законодателна дейност, обясни в кулоарите на Народното събрание зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов.