Рецидивист, нападнал и направил опит да изнасили адвокатката си, е осъден отново на затвор за закана с убийство, отправена към нея.

На 20 декември 2021 г. Евгени Костов отишъл пред вратата на Валентина Каменарска и й се заканил с думите: "Излизай, ще те убия. Отвори, ще те убия, ще те разпоря". Това възбудило основателен страх за осъществяването му у жената, съобщиха от Софийска районна прокуратура, която му повдигна обвинение.

Преди да се стигне до заканата, Костов е изтърпявал ефективно наказание "лишаване от свобода" по друго обвинение на Софийска районна прокуратура - за опит за изнасилване на Каменарска през 2018 г. След като изтърпял ефективна присъда и излязъл от затвора, той отишъл на адреса на адвокйтката и й се заканил с убийство.

Състав на Софийски районен съд призна Евгени Костов за виновен по повдигнатото му обвинение и му наложи наказание "лишаване от свобода" за срок от 4 години и 6 месеца, което следва да бъде изтърпяно ефективно при първоначален "строг" режим.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

Преди 6 години Костов нападна столичната адвокатка Валентина Каменарска в офиса й вСофия. Той беше задържан, след като заключил юристката в тоалетната в кантората й и в продължение на един час се опитвал да я изнасили, удрайки я. Каменарска тогава се оплака, че, въпреки виковете й, никой от сградата не й е помогнал и не е извикал полиция. "Имам няколко удара в лицето, в челюстта и на други части от тялото. Той в началото директно си каза, че иска сексуален акт с мен. В прав текст каза: "Сега ще те изнасиля", каза тя за Костов, който се окаца, че е ползвал юридическите й услуги като клиент многократно.

Впоследствие той се опита да се изкара немвеняем, както твърдеше и една от първите му психологични експертизи, които възмутиха Каменарска. Юристката обаче публикува документ с негови показания, от които личи, че мъжът разсъждава съвсем логично и видимо има представа какво върши. Тя изрази опасения, че скоро насилникът ще бъде пуснат от психиатрията, в която се намираше, след като първоначално беше задържан, а след това съдът му наложи постоянен арест. Самият Евгени Костов твърдеше в съдебната зала, че страда от шизофрения.

Ето какво написа тогава Каменарска в социалната мержа: "Е, по моя случай има развитие. Нападателят ми Евгени Костов е прието от извършена в досъдебното производство експертиза, че е невменяем. Т.е не е разбирал свойството и значението на постъпката си. Когато аз учех наказателно право, това означаваше,че не разбира нито, че извършва общественоопасно деяние, нито,че обществото би дало отрицателна оценка на същото, както означава и че не може да се контролира-т.е. не може да ръководи постъпките си.

Та питам аз, как тази характеристика на невменяемостта, е относима в случай, в който извършителят планира нападение, изчаква подходящ момент, избира подходящо помещение, носи си презервативи, прави фиктивни консултации, изхвърля доказателствата в тоалетната, заключва вратата-т.е. май ръководи постъпките съвсем осъзнато. Запушва ми устата, т.е. разбира, че обществото няма да оцени положително постъпката му, затова и взима предпазни мерки да не бъде заловен.

Заключва ме и ме бие, съобщава "Ще те изнасиля" , за да изпълни деянието си, като подчертва, че ме бие "леко". Т.е. знае, че извършва нещо против волята ми, което и променя обективната действителност негативно. Аз ли нещо съм пропуснала в урока за невменяемостта - не знам. Или се напълни с лица, които лесно могат да метнат всеки лекар, което често съм наблюдавала в практиката си. Сега Евгени Костов може да изнасилва, убива и да извършва каквото си пожелае, без да може да бъде наказан. И без да можете да го осъдите и на обезщетение.

В момента е в психиатрията в Ловеч и скоро ще е на свобода. След което ще излезе с ясното съзнание, че може да върши каквото си поиска. Впрочем дали и заради това досието му е на "неосъждан", дали и поради това че преди е имал сходен опит не каза: "Оплаквай се където искаш, ако искаш отиди в полицията?"

Оставям следващите жертви на съвестта на вещите лица-психиатри. Аз само отново слягам снимката му тук и се надявам, че поне когато е разпознаваем, по-малко жени ще имат моя лош късмет, защото Евгени Костов не е невменяем. Евгени Костов вадеше от различни институции документи, които е доста сложно да извадиш. Евгени Костов е изповядвал август сделки сам. Евгени Костов много добре знаеше, че не е ОК, да прима наследство, ако баща му има задължения и проучваше почти професионално дали това е така. Няма да коментирам повече. Просто се пазете", написа в края на 2018 г. адвокат Каменарска.

След задържането си Костов каза, че не си спомня за това си деяние, а пред съда обясни, че страда от параноидна шизофрения и на два пъти е лежал в държавна психиатрична болница "Свети Иван Рилски".