Общинска избирателна комисия в Карлово прекрати пълномощията на кмета на Калофер Румен Стоянов. Причината е конфликт на интереси, става ясно от съобщението в сайта на комисията.

Решението идва след проверка по сигнал на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПУКИ) и решение на Върховния административен съд отпреди седмица.

Установено е, че на 29 август 2016 г. Румен Стоянов е назначил на работа в кметството брата на съпругата му - Лалю Бичев, който заел длъжността "старши специалист - финансови дейности" на служителка, излязла в отпуск по майчинство. Освен това щуреят на кмета е подал заявление за назначаване преди служителката да освободи длъжността. Това според КПУКИ означава, че роднината на кмета е получил предварително информация за освобождаването на работното място и възможността да го заеме по заместване. Кметът, който се оправдал, че искал да вземе на работа свой съгражданин, вместо да му пратят общинар от някой друг край на страната, не е подал декларация, в която да извести за роднинското назначение. Освен явният конфликт на интереси шуреят не е отговарял и на условията за заемане на длъжността - 10 години професионален стаж. 

Решението на ОИК-Карлово подлежи на обжалване пред Административен съд - Пловдив в 7-дневен срок от обявяването му. Предстои Общинският съвет в Карлово да гласува освобождаването на калоферския кмет от длъжност.

Това е второто отстраняване от длъжност на кмета на Калофер Румен Стоянов. Първият път изборът му за кмет беше касиран от Централната избирателна комисия, защото не е бил излязъл от управлението на една от фирмите си, докато е изпълнявал длъжността градоначалник.