В БСП има индикации, че оставката на кабинета може да се забави, разкриха социалисти. Правителството и партията мандатоносител са на различни мнения за актуализацията на бюджета и за кандидатурата ни за еврокомисар, пише „Труд“.

На "Позитано" 20 обаче са решени да спазят уговорените срокове, според които парламентът трябва да се разпусне на 6 август.

Ако следващата седмица премиерът Пламен Орешарски не е депозирал оставка, левицата е готова да използва конституционни практики, за да прекрати мандата му - ще поиска вот на недоверие на собственото си правителство. Според социалистите обаче едва ли ще се стигне до този вариант.

Политическата и финансовата криза се изостри окончателно след парламентарния ден в четвъртък.

Първо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов провали кворума заради актуализацията на бюджета. Борисов обяви, че депутатите му ще се върнат в залата единствено за оставката на кабинета.

На 12-минутно съвместно заседание на икономическата, здравната и бюджетната комисия предложението на кабинета за ремонт на финансовия план на държавата бе бламирано с гласовете на БСП и ДПС при липсата на ГЕРБ.

Проектът на Министерския съвет предвиждаше да се поеме нов дълг от 3,4 млрд. лв. за решаване на проблема с Корпоративна търговска банка (КТБ) и за покриване на дефицита до 2,7 на сто от БВП.

Червените депутати били силно изненадани от проекта на правителството. Те не са съгласни да се поема нов държавен дълг.

Социалистите прокараха нова теза - 1,7 млрд. лв., които не достигат за гарантиране на депозитите до 196 000 лв., да бъдат взети не чрез дълг, а от държавния резерв.

"След поставения ултиматум от ГЕРБ за гласувана оставка на правителството на практика работата на парламента е приключила", коментира Михаил Миков.

От думите му стана ясно, че най-вероятно в петък също няма да има заседание, макар че той ще е на работа и ще чака депутатите.