Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че има "обосновано предположение", че двама от участниците в терористичния акт са свързани с военното крило на ливанското шиитско движение.

Лидерът на ДСБ Иван Костов поиска премиерът Бойко Борисов да обясни пред депутатите какви мерки ще вземе срещу  новите рискове за националната сигурност след изказването на вицепремиера, предаде „Фокус”. 
"Цветан Цветанов излиза - и нещо казва. Той няма доверие. Не президентът е обявил позицията на Консултативния съвет, не премиерът, а онзи, който публично се е провалил в изявленията си. Това показва колко дълбока е слабостта в ГЕРБ. Най-неубедителният човек в нашите очи не може да бъде сериозен източник на такава информация. Още повече, че е предизвикал масови притеснения относно косвения характер на доказателствата”, коментира Костов.

Той попита няма ли прокурор, следствие, които да познават в детайли тази информация и като професионалисти да я оповестят.
"Тези доказателства, които г-н Цветанов размахва, застава ли прокурор зад тях? Ще застане ли пред съда българският прокурор и да ги посочи като съпричастни към Хизбула?", добави бившият премиер.

По-рано главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред БНР, че не го притеснява терминът "обосновано предположение", но подчерта, че прокуратурата не може да бъде използвана като основа или оправдание за политическо решение. "Работим с това, което е в материалите по делото. Когато те стигнат предположение, при което можем да преценим, че дай Боже сме готови за съд, тогава самата прокуратура ще бъде готова", призна Цацаров.

ДПС пък препоръча на правителството да се придържа стриктно към общите оценки и решения на ЕС по случая, съобщи БТА. Лидерът на партията Лютви Местан заяви, че индивидуалните позиции на българската държава пораждат необоснован потенциален риск за сигурността на България и нейните граждани.
Той посочи, че оценките, с които се ангажира Цветанов, са отговорност единствено на правителство.

"Правителството навлиза в една международна политическа игра по един безотговорен начин, без да калкулира последствията", потвърди позицията си от вчера лидерът на БСП Сергей Станишев.
Защо г-н Борисов прави компромис със сигурността на гражданите, които ежедневно влизат на автогари, летища? Кой ще плаща сметката? Вижте какво се случва – атентат срещу лидера на ДПС; пред Съдебната палата се извърши нов атентат, опит за убийство”, добави Станишев.

Той подчерта, че в българската позиция е настъпил обрат, очевидно под външен натиск.
"Може да се говори само за косвени връзки, не за доказателства. Предизвиква огромно учудване, че преди КСНС международни медии в САЩ и Израел обявиха какво ще е заключението на съвета. Това ли е отговорно държавно управление?”, коментира още Станишев.

И според председателя на "Атака" Волен Сидеров няма нито едно доказателство за връзка с Хизбула. 
„Бяха показвани шофьорски книжки, които били фалшиви, и беше разказвано за двама души, които пребивавали в България по това време. Но по време на летния сезон в България пребивават стотици хиляди чужди граждани. Роднините на тези двама били засечени да си правят снимка с хора, които евентуално са от Хизбула. Какво да кажем за снимката на Милен Велчев с Доктора, за снимката на премиера с представители на СИК?", попита Сидеров. 

Той също смята, че върху българското правителство е оказан силен натиск от страна на Израел и САЩ да каже, че Хизбула стои зад атентата, а това е повод за нападение над Иран, Сирия.
"Вчера правителството на България вкара страната ни във война. Израелският премиер в деня на атентата каза – това е Хизбула. Той трябва да бъде причислен към старозаветните пророци. Това твърдение им е необходимо, за да може да бъде осъществена нова инвазия, базирана върху лъжа”, заяви Сидеров и настоя за свикване на анкетна комисия и решение на Народното събрание по темата.

Председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев оправда "политиката, която провежда правителството". Според него тя е последователна и "ние като членове на евроатлантическите структури на Европа, трябва да вземем отношение, за да не ни упрекнат утре, че точно в обратната позиция ще изпаднем - че взимаме страната и защитаваме такива структури като Хизбула", цитира го Дарик.

По-рано днес пък външният министър Николай Младенов обяви, че ако не е имало достатъчно сигурни данни за връзки на Хизбула, е нямало това да бъде обявено. Той дори заяви, че сега страната ни е по-защитена, а за ливанската групировка ще има последствия.


Анкета: Има ли заплаха след разкритията за атентата?