Извънредна енергийна комисия ще разгледа днес предложението на "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ" парламентът да задължи правителството да поиска от ЕК отсрочка за териториалните планове. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след председателски съвет в парламента.

Вместо днес до 17:00 часа, до края на октомври да се предадат териториалните планове, през това време Министерският съвет да изпълни предишно решение на Народното събрание за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), обясни Нинова. В срок до 15 октомври МС да информира депутатите, а до 30 октомври да внесе новия план, ако бъде одобрен, гласи още проектът на решение.

След заседанието на енергийната комисия, проектът ще бъде внесен в пленарната зала. Партиите от управляващото мнозинство не са казали как ще гласуват.

По думите на Нинова няма преговори с работниците и синдикатите от въглищните райони, те са изолирани от "някакви задкулисни преговори зад гърба им", парламентът не знае за тях.

"Ние настояваме за принципно решение, така че да се запази българската енергетика, работни места, това е и въпрос на националната сигурност, подчерта лидерът на БСП. Да кажат какво е това държавно предприятие, защото в ПВУ не пише такива работи, а че ще се строят ВЕИ-та и соларни паркове, коментира Нинова думите на Делян Пеевски от ДПС за резултатите от срещата с финансовия министър Асен Василев днес.