Предвижда се изграждането на околовръстен път край Божурище, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на дистрибуционен център на датска компания в Божурище. Проектът за пътя вече е готов. Той ще започне от булевард "Царица Йоанна", ще премине през индустриалната зона в Божурище и ще се свърже с магистралата за Сърбия. Борисов посочи, че инвестицията ще е около 50 млн. лева. Околовръстният път ще облекчи трафика в района и ще осигури и на живеещите и работещите в Божурище нормални условия.

"Обещавам да ускорим всички процедури. Веднъж трябва да спасим Божурище, втори път трябва да не отпъждаме инвеститорите", добави премиерът.

Бойко Борисов отбеляза, че в момента се отчита бум на инвестициите в България. Доказателство за това е огромният интерес към индустриалната зона в Божурище. По думите му има няколко огромни инвеститори, които искат да встъпят в България, но той не може да им позволи, защото трафикът ще блокира работата и живота в района. Затова, въпреки че изграждането на околовръстния път не е евтино, трябва да се изгради нужната инфраструктура, за да могат да продължат инвестициите в страната ни. "Асфалтът със сигурност създава милиарди инвестиции и хиляди работни места", изтъкна премиерът.

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че датската компания е инвестирала 100 млн. евро за откриването на дистрибуционния център в България. Реализацията на този проект е доказателство, че България предлага привлекателна бизнес среда и дава стимули на чуждестранните инвеститори. По време на строителството на този център са работили около 500 строители. Караниколов добави, че в момента в дистрибуционния център ще бъдат назначени около 300 служители. Той обяви, че общо договорените инвестиции до момента в Индустриална зона Божурище са за 530 млн. лева. Освен това са осигурени 1600 работни места.

Снимки от откриването на дистрибуционния център вижте тук >>

Новият дистрибуционен център в Божурище

Снимка: БТА

Общата площ на дистрибуционния център е 95 000 кв. метра. Общият капацитет за съхранение на стоки е близо 125 000 палетоместа. От дистрибуционния център ще се обслужват над 200 магазина на фирмата в България, Гърция, Сърбия, Румъния и Босна и Херцеговина.

Посланикът на Дания (най-вляво) и премиерът на България прерязват лентата

Снимка: БТА

Борисов припомни, че на откриването на завода на "Кока кола" в Костинброд преди около 10 дни също са обещали да отпуснат пари за нов път. "Там пътеките бяха червени, благодаря на JYSK, че днес са сини", пошегува се премиерът и добави: "Асфалтът дали се яде, или не, той създава милиарди инвестиции и хиляди работни места".

Борисов коментира и темата за Шенген. България не се е отказала от опитите си да е член на Шенген, но настоява за повече европейска подкрепа. Той коментира изказването си отпреди няколко дни в Берлин. По думите на премиера Бойко Борисов, България охранява перфектно външната граница на ЕС с Турция и миграционният натиск е нулев. Проблем обаче има с гръцката граница, където се отчита натиск от около 150 души на ден. Борисов обясни още, че е подходил с ирония по темата за Шенген в разговора с колегите си от Бундестага.

"Казах им, омръзна ми да ми говорите за подкрепа, ние отдавна сме в Шенген. Вие имате проблем с Шенген, защото между Австрия и Германия има граница. Единствената придобивка за българските граждани е, че ако сме в Шенген, като минават, няма да си показват личната карта", заяви Борисов.

"Ние отдавна сме в Шенген с всичко, което правим", напомни той на журналистите. "Кой дойде - ние ви подкрепяме за Шенген, ами подкрепете ни като ни приемате", заяви премиерът.

На въпрос дали добрите отношения с президента Реджеп Ердоган не са ли гаранция за спиране на мигрантския поток, Бойко Борисов заяви, че всичко е факт.

Относно това дали Мая Манолова ще победи Йорданка Фандъкова на местните избори, той каза : "Я стига глупости". В отговор на въпрос, но "Манолова ще използва протеста на медицинските сестри срещу Вас", Бойко Борисов каза: "Тя какво ли не е използвала. Аз парите съм ги дал - не 50, даже са 86 млн.! Премиерът уточни още, че на Манолова "какво ли не е дал...".

По-рано през деня в Министерския съвет премиерът се срещна с колегата си от Федерална провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер.

"С Йоханна сме приятели от много години, била е на нашата граница. България е държавата, която има нула миграция благодарение на всички взети мерки, спазвайки всички европейски правила", изтъкна Борисов.

Той акцентира върху интереса на страната ни от увеличаване на инвестициите от Долна Австрия, особено в проекти с висока производствена и високотехнологична стойност. Според българския министър-председател конкретни резултати може да даде сътрудничеството в областта на цифровизацията на икономиката, внедряването на иновации и информационните технологии.

Друга сфера с потенциал за взаимодействие е производството на резервни части и компоненти за водещи световни производители на автомобили и предприятия в сферата на услугите със значителна добавена стойност. Борисов посочи също предимствата на индустриалните зони и технологичните паркове в България, съобщиха от правителствената информационна служба.