С няколко минути закъснение представителите на БСП се явиха на "Дондуков 2" за консултации при президента Румен Радев преди да започне връчването на мандатите. По време на откритата част от разговорите лидерът на социалистите и държавният глава влязоха в спор за това трябваше ли миналата година служебните министри на Радев да внесат бюджет, вместо да се удължава старият, спориха и колко време трябва да отделят депутатите за парламентарен контрол (в който министрите отговарят на депутатски въпроси) и колко - за приемане на закони.

В началото държавният глава приветства БСП, че "след една предизвикателна и оспорвана кампания", е успяла да съхрани своето присъствие и влияние в българския парламент.

"Това беше много важно, защото точно днес страната ни има нужда от партия с богат опит. И най-вече с готовност да търсят диалога и компромисите, както доказахте с участието си в последното редовно правителство", каза Радев. 

Според президента неотложните задачи пред парламента са много. Първата е изграждане на консенсус и приоритети, около които ще може да бъде търсено сформиране на управленско мнозинство и оттам излъчване на устойчиво правителство с ясни приоритети и дългосрочни цели и задачи. Според него друга важна задача е законодателната дейност. Има редица важни закони, неприети още от предишни парламенти, които до голяма степен определят бъдещето развитие на България и чакат своето приемане в този парламент, ако искаме да имаме стабилно европейско бъдеще, коментира Радев. По думите му голямата задача пред 49-ото Народно събрание е да приеме Закона за държавния бюджет. Президентът отбеляза, че в тази област от "БСП за България" вече за заявили приоритетите си.

От своя страна, Нинова подчерта четири важни въпроси за решаване в парламента, които по думите ѝ са възможни единствено през приемане на бюджет: 

  • Борбата с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства;
  • Законите по Плана за възстановяване и устойчивост;
  • Съдебна реформа, която да доведе най-накрая до справедливост;
  • Усилия за приемане на България в Шенген.

С уточнението, че "повечето партии го мислят, но не смеят да ви го кажат", Нинова критикува служебните министри на Радев, че миналата година не са внесли в парламента бюджет, който депутатите да приемат.

"Сега щяхме да имаме спокойствие. И вие, служебният кабинет, парламентът, обществото, държавата, икономическите субекти, хората щяха да имат предвидимост какво ги чака до края на годината".

Корнелия Нинова и Кристиян Вигенин

Снимка: БТА

Тя посочи, че ако не се формира мнозинство, което да излъчи правителство, очаква сега служебният кабинет да внесе бюджет. Нинова заяви, че за БСП дефицит под 3 процента, за да влезем сега и веднага в еврозоната, не е приемливо. Тя даде за пример, че от години най-богатите държави в Европа поддържат дефицит, по-висок от 3%, като изброи, че в Белгия е 4,3%, в Италия - 8%, Франция - 4,7%, Испания - 4,8, Гърция - 7,5% и т.н. 

"Нека да поясня защо служебното правителство не внесе бюджет в края на миналата година. Ако бюджетът беше внесен, всички тези претенции за допълнителни разходи, които бяха калкулирани за над 10 млрд. лева, в момента дефицитът щеше да е много по-висок, отколкото всички тези държави, които изброихте", отвърна Радев.

"С бюджета проблемът е много сложен - трябва да се мисли за инфлацията и социалната защита и това е приоритет, но трябва да се мисли и за дългосрочната финансова стабилност на страната и да не бъде допускано задълбаване в дългова спирала, посочи президентът. Той добави, че при откриването на 49-ото Народно събрание е казал, че най-добре е бюджет да бъде внесен от редовно правителство, но ако това не стане. служебното правителство е длъжно и ще внесе бюджет. "Крайното решение за бюджета ще бъде на политическите партии в българския парламент", подчерта Радев.

Друга тема, по която президентът и Нинова влязоха в спор, освен бюджета, беше времето за гласуване на законопроекти и за парламентарен контрол, което си дават депутатите. 

Относно това колко време би отнело приемането на бюджета, Радев каза: "Виждаме, че по различни поводи парламентът намира начин да се занимава и с други неща. Ще последват и всякакви политически декларации, парламентарен контрол, който за миналия парламент може би глътна половината от парламентарното време. Нищо напротив, трябва да има парламентарен контрол, но трябва да се търси балансът, така че парламентарното време да отива основно за най-важните задачи - бюджетът и приоритетните закони".

Нинова отговори на президента, че парламентарният контрол е демократично разписана процедура и ако едно правителство, каквото и да е то, не се контролира от НС, "то вече сме в проблем. Така че, ние си държим на него", изтъка соцлидерката.

Относно законите по Плана за възстановяване и устойчивост тя обеща БСП да подкрепи част от тях, но не всички. Нинова алармира, че част от законите по плана, включени в законодателната рамка на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са само заглавия. На това президентът отговори, че най-важните от тези закони вече са внесени от служебния кабинет. 

По въпроса за мнозинство в това Народно събрание, лидерът на БСП каза, че ако бъдат поканени и когато бъдат поканени, ще проведат вътрешнопартийно допитване.

Снимка: БТА

След края на консултациите пред журналисти Нинова подчерта, че "правителство на малцинството с плаващи малцинства, които да го подкрепят, означава нестабилност", но и че не биха подкрепили правителство на ГЕРБ с ПП-ДБ с мандата на първата политическа сила. 

"Нямаше кой знае какво допълнително да обсъждаме във втората част - продължихме да говорим детайли по бюджета. Изобщо не сме обсъждали въпроса с третия мандат", добави Нинова.  

"Тези консултации не са с цел, както виждате, да се формира редовно правителство. Те са конституционно изискване, формалност, в която вие още веднъж публично чувате всяка партия какво казва, какво мисли, но не са с цел за редовно правителство. Те са с цел: "Приемете бюджета", "приемете законите", "кажете в какъв срок ще го направите". И толкова". 

По-рано консултации имаше и с "Възраждане" и ДПС, а вчера - с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че партията му е готова не за опозиция, а да управлява. От своя страна държавният глава поздрави формацията с високия изборен резултат и попита как от "Възраждане" виждат възможността за съставяне на правителство и по-нататъшната работа на парламента. Радев подчерта и че очакванията към Народното събрание сега са "най-малкото да приеме бюджет".

С въпрос за бюджета и вероятността за съставяне на кабинет се обърна Радев и към ДПС, които пък му подариха баклава по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Мустафа Карадайъ отбеляза, че явно ДПС трябва да влезе отново в управлението, за да влезе страната в Шенген и в еврозоната. 

Ден по-рано пред държавния глава Бойко Борисов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова от бяха категорични, че редовен кабинет може да има само ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ успеят да се разберат.

От втората политическа сила продължават обаче да поддържат мнението си, че няма как да подкрепят кабинет на ГЕРБ, но са готови да предложат състав на правителство с втория мандат.

Предстои президентът да проведе разговори и с "Има такъв народ". 

Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин и Корнелия Нинова

Снимка: БТА