Представителите на най-малката парламентарно представена партия "Има такъв народ" бяха шестата по ред политическа сила, която проведе консултации с президента Румен Радев. Днес те дадоха заявка да бъдат опозиция и контрол за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

ИТН са последната формация, с която Румен Радев разговаря за съставяне на редовен кабинет, преди да започне процедурата по връчването на мандатите.

Държавният глава поздрави представителите на ИНТ, че са успели да се върнат в парламента, което по думите му се случва много рядко в българската политика.

"Но може би това е резултат на вашата работа с вашите избиратели и заявка, че ще бъдете контрольор в този парламент", отбеляза Радев. 

Президентът попита представителите на ИТН каква е тяхната степен на принадлежност към идейното обединение на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Вие как се вписвате в това размито множество? Това е важният въпрос - за съставянето на правителство, защото знаем, че България има нужда от работещ парламент и редовно правителство с ясни ангажименти и цели", отбеляза Румен Радев и отново подчерта важността НС да приеме няколко закона, които да отпушат пътя на страната към Шенген, европейската интеграция и задължителното приемане на бюджет.

Снимка: БТА

От своя страна Тошко Йорданов заяви, че ИТН не е стандартна политическа партия, на която да се налагат щампите, които се налагат на останалите.

"Убеден съм, че не е само това завръщане, а ще се разминем по стълбата нагоре с някои партии, които бяха по-високо. Ще се срещнем когато те слизат надолу", категоричен беше председателят на ПГ на ИТН и продължи:

"Според нас в тази тежка обстановка е политически отговорно да има кабинет, защото поне ще се опита да се справи с проблемите. Ние ще бъдем опозиция на новосформираното мнозинство ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и доста сериозен контрол на управлението им ще упражним. Това, което не успеем да спрем като техни грешки, ще го направим достатъчно публично, за да може българските граждани да са наясно, къде има политическо съглашателство, което в повечето случаи е свързано с пари".

По думите му трябва да се приемат законите, които да позволят парите по Плана за възстановяване и устойчивост да влязат в България. 

Снимка: БТА

"Също така е факт, че някои от нещата, които са заложени в Плана, трябва да се предоговорят и да се опитаме да ги предоговорим с европейските ни партньори. Има и неща, които ние не подкрепяме - "ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат намерения в законодателната сфера, това са красиви лозунги без съдържание все още, но дори и гледайки тези лозунги, има неща, които ние не бихме подкрепили - например стремежа за геотермалната енергия за добиване на ток и завод за батерии в Стара Загора - тези два проекта отварят огромна дупка за корупционни практики", категоричен беше Йорданов.

По отношение на бюджета той коментира, че ако няма редовно правителство и се отиде към избори, мнението на ИТН е, че не е добре да се приема бюджет.

"Българските политици в последните две години правим така, че само се взираме в бездната. Ако продължаваме така, накрая тя ще се взре в нас предвид реакцията на обществото, на българските граждани. Всички говорят за едни и същи приоритети - те са свързани с Шенген, с влизането ни в еврозоната, с Плана за възстановяване и устойчивост - стига думи, време е за дела, има достатъчно политически и математически възможности да има действащ кабинет. Ако и сега няма редовен кабинет в 49-ия парламент, това ще е резултат на политическа безотговорност на големите партии, които сега в момента са конфигурирани в парламента", допълни депутатът Филип Станев. 

Снимка: БТА

След като разговорите приключиха, Тошко Йорданов каза пред журналисти, че ако се стигне до трети мандат, ИТН са готови да предложат правителство. Гледайте повече тук: 

По-рано в президентството за консултации с държавния глава се явиха "Възраждане", ДПС и БСП, а в четвъртък - и коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Корнелия Нинова заяви пред Румен Радев, че има четири конкретни въпроса за решаване в парламента, които по думите ѝ са възможни единствено през приемане на бюджет - борбата с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства; законите по Плана за възстановяване и устойчивост; съдебната реформа, която да доведе най-накрая до справедливост, и усилията за приемане на България в Шенген. Радев пък от своя страна приветства БСП, че "след една предизвикателна и оспорвана кампания" е успяла да съхрани своето присъствие и влияние в българския парламент.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че партията му е готова не за опозиция, а да управлява. От своя страна държавният глава поздрави формацията с високия изборен резултат и попита как от "Възраждане" виждат възможността за съставяне на правителство и по-нататъшната работа на парламента. Радев подчерта и че очакванията към Народното събрание сега са "най-малкото да приеме бюджет".

С въпрос за бюджета и вероятността за съставяне на кабинет се обърна Радев и към ДПС, които пък му подариха баклава по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Мустафа Карадайъ отбеляза, че явно ДПС трябва да влезе отново в управлението, за да влезе страната в Шенген и в еврозоната.

Ден по-рано пред държавния глава Бойко Борисов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова от бяха категорични, че редовен кабинет може да има само ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ успеят да се разберат.

От втората политическа сила продължават обаче да поддържат мнението си, че няма как да подкрепят кабинет на ГЕРБ, но са готови да предложат състав на правителство с втория мандат.