Явно ДПС трябва да влезе във властта, за да влезе България и в Шенген, и в еврозоната. Това заяви Мустафара Карадайъ пред президента Румен Радев, след като заедно с Йордан Цонев пристигнаха в 11:00 часа на консултации за съставяне на кабинет. Час и половина по-рано за среща с държавния глава се явиха и от "Възраждане".

Това е четвъртата партия, с която Радев провежда разговори преди връчването на мандатите - ден по-рано на "Дондуков 2" бяха коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

По случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам Карадайъ поднесе и подарък на президента - баклава.

"На предишни консултации бяхте донесли таблица с процентното съотношение между различните парламентарни партии и предрекохте, че ще постигнем отново същия резултат. Оказахте се прав. Още тогава призовахте за нов поглед върху политическия процес в страната и търсене на различни подходи за формиране на управляващо мнозинство", обърна се Румен Радев към ДПС и продължи:

"Вие заложихте във вашата предизборна кампания на необходимостта да се търси политически диалог, разум и компромис, с което затвърдихте и позициите си в българския парламент".

Държавният глава поиска да разбере позицията на партията относно вероятността за съставянето на редовно правителство. 

"Имаме две важни задачи - парламентът тича успоредно на две писти - съставянето на кабинет и законодателните промени. Много е важен Законът за държавния бюджет. Много ще се радвам, ако най-бързо се състави правителство", коментира държавният глава.

По думите му има риск и от несъставяне на правителство, което от своя страна може да доведе и до неуспех със законодателната дейност. Оттам идват и рискове за пълноценната европейска интеграция и развитието на България.

Радев припомни, че от ДПС са дали заявка да бъдат опозиция и попита какви са условията за това формацията да се превърне в конструктивен фактор при евентуалното съставяне на кабинет.

"Колко време според вас е необходимо за приемане на бюджет", обърна се отново той представителите на партията.

От своя страна Мустафа Карадайъ първо поздрави всички мюсюлмани с празника. "Оттук нататък на преден план идва важният въпрос за какво сме в това НС и кой за какво е участвал в тези избори, защото хората имат много проблеми. Ние обиколихме България и с диалог с хората се опитахме да определим дневния ред - това са инфлацията, несигурните работни места и доходи. Ние поехме ангажимент, че ако участваме в това НС, да направим така, че дневният ред на обществото да е дневен ред и на НС, и на кабинета", посочи Карадайъ.

Снимка: БТА

По думите му трябва по-ясно депутатите да определят сами ролята си на политици, тъй като имат още ненаучени уроци.

"Загубихме 20 дни след изборите, в които първите две партии влязоха в популизма и определиха законопроекти, които да се разглеждат, без да има субект, който да носи отговорността за тези действия", подчерта Карадайъ и добави: "Самите участници в политическия живот трудно могат да надскочат партийното и личното его".

Относно законодателната програма той заяви, че една голяма част от законите са заложени като задачи за ДПС.

Мустафа Карадайъ припомни, че когато ДПС е била във властта, България е влязла в НАТО и в ЕС.

"Явно трябва да влезем във властта, за да влезем и в Шенген, и в еврозоната", подчерта лидерът на ДПС и добави:

"България много спешно трябва да си напише домашното ясно, категорично, достойно и в много кратки срокове да се възползваме от средствата на ЕС, предвидени за България и много ефективно да ги насочваме към инвестиции в България. Затова трябват подготвени хора, които могат и знаят как това да се случи. Защото имаше едно мото по време на предизборната кампания "Има как" от хора, които показаха, че не знаят как, а тук пред Вас стоят хора, които са доказали, че могат".

Снимка: БТА

"През 2001 г., след приватизацията, икономиката беше в разруха. В такава ситуация ДПС дойде на власт. Дългът беше над 17,5 млрд. През 2009 г., когато излязохме от властта, той беше 1,5 млрд. В края на 2020 г. стана 20 млрд. лева, което означава, че средно по 2 млрд. дълг сме трупали в периода на еднолично управление. Днес дългът вече е над 40 млрд. лева. Луксът да си правим пет пъти избори и да приемаме популистки бюджети водят до това", обясни още Карадайъ.

По думите му три процента дефицит е постижим, но зависи в какъв срок трябва да се постигне и на каква цена.

Карадайъ призова за диалог и нормалност в политиката. 

Снимка: БТА

На излизане от президентството Карадайъ обяви пред журналистите отново, че мнозинство може да се оформи още с първия мандат, но чрез разум и диалог.

"В момента диалог няма - има разговори. Нека да призовем за разум и отговорност и чрез диалог да тръгнем да дадем своите усилия да оформим едно отговорно мнозинство в Народното събрание. Това може да се служи и около първия мандат. Да надскочим личното и партийното си его в името на обществените интереси в името на хората, така че чрез разум, отговорност и диалог за оформяне на мнозинство в Народното събрание, чийто дневен ред да съвпада с дневния ред на хората, да излъчим стабилен кабинет", коментира лидерът на ДПС. 

По думите му  ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ тласкат страната към шести ненужни парламентарни избори, като се опитват да прехвърлят един на друг отговорността за това.

Малко по-рано пред президента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов беше категоричен, че партията му е готова да управлява, а не да бъде опозиция. От своя страна държавният глава поздрави формацията с високия изборен резултат и попита как от "Възраждане" виждат възможността за съставяне на правителство и по-нататъшната работа на парламента. Радев подчерта и че очакванията към Народното събрание сега са "най-малкото да приеме бюджет".

Ден по-рано пред държавния глава Бойко Борисов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова от бяха категорични, че редовен кабинет може да има само ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ успеят да се разберат.

От втората политическа сила продължават обаче да поддържат мнението си, че няма как да подкрепят кабинет на ГЕРБ, но са готови да предложат състав на правителство с втория мандат. 

Предстои президентът да проведе разговори още с БСП и "Има такъв народ".