"Присъдата на Цветан Цветанов е повод да се почерпим", заяви лидерът на България без цензура Николай Бареков по повод присъдата от 4 години затвор за бившия вътрешен министър в кабинета на Бойко Борисов.

"За мен г-н Цветанов вече е престъпник. И ако той сега тръгне да ме съди, аз имам неговата присъда. Ето казвам: Цветан Цветанов е един абсолютен и доказан престъпник, който българският народ изпита на гърба си", заяви Бареков пред БГНЕС.

Той се обърна към лидера на ГЕРБ със следните думи: "Г-н Борисов сега да излезе и да коментира пред обществото как един доказан престъпник е шеф на неговия щаб и бъдещ вътрешен министър". Според Бареков Централният софийски затвор очаква Цветанов.

Той посочи още, че правителството се готви да изхарчи 4 милиарда лева в следващия един месец. Той показа извадката, в която са предвидени 3 млрд. лв. по външния дълг, 700 млн. за самолети втора употреба, които по думите му ще работят максимум година и половина и 300 млн. за общините, които най-вероятно ще отидат по програми за общините на ДПС предизборно.

Бареков поиска президентът Росен Плевнелиев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и премиерът Пламен Орешарски да излязат с позиция по темата и попита защо „България без цензура“ е държана извън кръга на информираните.

„Това е изключително притеснително. Искаме да бъдем допуснати до разговорите и те да бъдат на светло“, коментира лидерът на ББЦ.

Според Бареков предсрочен парламентарен вот е неизбежен. „Плевнелиев призна днес, че се е срещнал задкулисно с Местан и Борисов. Ние му изпратихме писмо, но вместо да ни отговори, той започна совалки с ДПС и ГЕРБ“, коментира лидерът на ББЦ и попита дали са верни слуховете, че двете партии договарят правителство в рамките на този парламент и правителство след извънредни парламентарни избори. По думите му БСП е в много тежко положение – в „нокаут“ и битката е ГЕРБ и ДПС от едната страна и ББЦ от другата.

Бареков предупреди, че ще следи всяка стъпка на ДПС, ГЕРБ и Плевнелиев, за да не договорят някоя срамна сделка.

Лидерът на ББЦ обяви, че следващата седмица заминава за Брюксел, където лично ще води разговорите с либералите и консерваторите, а с ЕНП преговоря Димитър Абаджиев.