Държавата готви в съкратени срокове промени в член 234 на Наказателния кодекс, с който да се затегне контрола на производството на алкохол и цигари. След приемане на тези промени, нелегалното производство на акцизни стоки ще бъде преследвано като престъпление. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция в Министерството на финансите.

В момента се наказват единствено притежанието и продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството им. С други промени в закона ще бъде въведен и регистрационен режим за машините и съоръженията, чрез които се произвеждат акцизните стоки. Срокът за разписване на промените е до края на следващата седмица.

Според Данаил Кирилов депутатите ще подкрепят премахването на административна наказателна отговорност за това деяние и ще гласуват за определянето му като престъпление. Той съобщи ,че ще представи предложението на коалиционните партньори на ГЕРБ и се надява да получи одобрението им преди да бъдат изготвени съответните текстове за промяна в закона.

Решението за промените в закона е взето на среща, организирана от финансовия министър и с участието на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, на правосъдието Цецка Цачева и на председателя на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.