В България има истински сериозен промишлен капацитет, пълна мобилност и пълна автономност на работата при производството на нелегални цигари. По информация на МВР в Унгария, Испания, Полша и Гърция са разбити фабрики за производство на нелегални цигари, в които са работили българи и машините са били български.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с нелегалното производството и разпространението на цигари по време на заседание на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Той изтъкна, че производството на нелегални цигари се е превърнало в огромна паралелна икономика, която успешно конкурира смятания за най-печеливш бизнес с наркотици.

В България има модерни машини, цели поточни линии, които могат да бъдат преместени без особени проблеми от един град в друг, или в друга държава, заяви Цацаров. Има и пълна автономност на производството, то е от закрит тип, обясни главният прокурор и подчерта: по никакъв начин не може да се разбере, че в помещенията се осъществява промишлена дейност.

Разкритата фабрика в Карнобат е оборудвана с два модерни дизелови генератора. Единият е открит в помещението, другият отвън. Те гарантират непрекъсната работа на фабриката, коментира главният прокурор. В Тутракан халетата са бивши консервни фабрики, в Горна Оряховица - цяла поточна линия, в Калугерово - машина за производство на тютюн, а в Сапарева Баня - поточна линия за производство и пакетиране на цигари.

Във фабриките има сериозна охрана и наблюдение, изтъкна Цацаров. В две от тях работниците са чужди граждани от бивши социалистически републики. Живеят изолирано във фабриките, отбеляза той.

Оказа се, че няма и проблем да се продават, препродават и рециклират машини за производство на нелегални цигари. Затова Цацаров предложи да се обсъди с икономическото министерство дали може да се въведе някакъв лицензионен или регистрационен режим за производството на машини и консумативи, с които се произвеждат цигари.

Главният прокурор обяви, че всяка година държавата губи близо 500 млн. лв. от незаконна продажба на цигари и че голяма част от незаконно произведените цигари се разпространяват на изключително високи цени в чужбина.

Във връзка с разкритите в чужбина фабрики главният прокурор каза, че машините в тях са от български производители, транспортирани към Унгария. Във фабриките работят български работници и специалисти, заяви главният прокурор. В Унгария са задържани 12 души, 10 от тях са българските граждани. Сотир Цацаров уточни, че и суровините, и материалите за производство на нелегалните цигари произхождат от България. Всичко това главният прокурор разкри въз основа на информация от ГДБОП.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че през последните няколко години страната ни е участвала и подпомогнала разкриването на 16 нелегални фабрики за цигари в Европа.

Прокуратурата предлага да се въведе наказателна отговорност за производство на стоки без бандерол, както и за приготовление за такова производство. Предлагаме да се помисли и за диференциране на наказателната отговорност, обяви Цацаров. Ако приемете, че трябва да има наказание и за производство, тя трябва да бъде далеч по-висока. Една степен по-ниска трябва да бъде за разпространение и държане, обърна се към депутатите главният прокурор.

Сега законът не предвижда наказуемост за самото производство. Този детайл е толкова смехотворен, толкова и реален, коментира главният прокурор. В момента няма наказание за производство на стоки без бандерол и за приготовление за такова. Има за продажба и за държане, каза той.

Вчера главният прокурор на Мюнхен Райнхард Рьотле заяви на среща с външния министър Екатерина Захариева, че "тези успехи са важни, защото същите хора, които днес се занимават с трафик на цигари, утре ще превозват незаконно хора". Той благодари на българските правоохранителни органи за отличното сътрудничество и в тази област.