Депутатите от групата напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу отхвърлянето допълнителните средства за Българската академия на науките /БАН/, съобщи БТА.

Партия ГЕРБ гласуваха против увеличението на бюджета на БАН с крайно необходимите 10 млн. лв, които щяха да направят възможно нормалното функциониране на Академията, в това число продължаването на докторските програми на 600 българи, посочи Гечев.

Той заяви, че третото гласуване на текстовете от държавния бюджет, които засягат финансирането на БАН, е в нарушение на правилника на парламента и Конституцията. Не може да гласуват, когато си искат, по 100 пъти, докато малцинството в парламента наложи волята си над мнозинството, което няколко пъти гласува "за", отбеляза Гечев.

По думите му Академията не е включена в бенефициентите по програмите на Европейската комисия и няма да може да кандидатства пряко. Те ще разполагат със 78 млн. лв. от миналата година, посочи той. Според него се провежда умишлена политика за ликвидиране Академията.

В отговор на въпрос дали ще оспорват гласуването, Гечев заяви, че ще оспорват "всичко по всички юридически и възможни начини".

Валери Жаблянов заяви, че остава впечатление, че ПГ на ГЕРБ действа под натиск. По думите му голяма част от депутатите на ГЕРБ споделят разбирането за подкрепа на БАН чрез увеличаване на финансирането. По думите му случващото се в Народното събрание отразява разбирането на мнозинството и правителството на Бойко Борисов за мястото на България като една неразвита, примитивна държава с напускащо население.

ГЕРБ: БАН получава допълнителни 5 милиона лева

Българската наука през бюджет 2017 г. получава допълнителни 37 милиона лева, реално БАН получава допълнителни 5 милиона лева в сравнение с миналата година, коментира Милена Дамянова от ГЕРБ на брифинг в парламента.

Тя посочи, че през 2016 г. БАН е получила 1 500 000 лева за млади учени. Междинните отчети за изпълнение на програмата обаче показват, че 45 процента от тези средства всъщност не са отишли при младите учени, а в техните по-възрастни ръководители, отбеляза тя.

ГЕРБ настоява младите хора да влязат в централното управление на БАН, да участват във вземането на решения, да участват в управителните органи, декларира Дамянова.

"Категорично отказваме да приемем твърдението, че сме направили пуч срещу българската наука. Много пъти сме говорили, че в БАН трябва да се направи реформа", коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Има институти, които чудесно изпълняват своите функции, но има и много институти, които са за закриване, и точно те са тези, които искат да получат подаянието от бюджета, за да съществуват, смята Менда Стоянова.