„Тъй като това са парите, с които живеят в Белгия, те са задлъжнели с няколко хиляди евро. Част от хората не могат да плащат заеми, наеми и други задължения. На някои са били блокирани банковите сметки. Други имат неприятности с хазяите“. 
„Труд“ се е сдобил с копие от писмо от дирекция “Политика за сигурност и отбрана” на министерството, в което се казва: “На 11 ноември 2009 г. се проведе заседание на Програмния съвет на Министерството на отбраната (МО). Основна програма 8, чрез която финансово се осигурява издръжката на мисиите и представителствата извън страната, е редуцирана с 41,2%. В тази връзка моля в срок до 16 ноември 2009 г. да изпратите Вашите предложения за редуциране на разходите и състава на мисиите и представителствата на МО в международни организации”.
В друго писмо директорът по човешките ресурси на МО Иван Иванов пише: “Във връзка с необходимостта от реализиране на икономия на финансови средства в бюджета на Министерството на отбраната, Ви препоръчвам да проверите възможността за използване на част от полагащия се платен домашен отпуск за 2009 г.”. “Има задръжка в изплащането на командировъчните дневни за месеците октомври и ноември.
Имам уверението на МО, че ще бъдат преведени до 10 декември”, коментира военният ни представител в НАТО ген. Атанас Запрянов. Той уточни, че парите за наемите на заетите в мисиите са били давани редовно, а за месеците без командировъчни те получили остатъка от българските си заплати в лева. Това обаче е съвсем недостатъчно дори за скромен живот в Белгия, където екзистенц-минимумът е малко под 800 евро (1600 лева) на месец.
“Имам заем за автомобил и вече втори месец не правя вноски, дължа на приятели 5000 евро, със заплатата ми в България не мога да покрия дълга”, каза пред “Труд” един от засегнатите, пожелал анонимност.