Възраждане заяви на консултациите при президента Румен Радев, че са необходими нови предсрочни избори възможно най-скоро, защото този парламент е фалирал. 

Президентът Румен Радев провежда консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание, преди да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. На "Дондуков" 2 днес той вече прие последователно представителите на "Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България".

В 16:45 часа в президентството влязоха представителите на "Възраждане", начело с лидера им Костадин Костадинов. Те отстояват категорична позиция за предсрочни парламентарни избори, което препотвърдиха отново пред президента. 

Сегашният парламент е фалирал, изчерпан и импотентен. Не се събира кворум, заяви Костадинов и подчерта, че това и слепците го виждат. 

"Нашата позиция остава непроменена. Сегашният парламент е напълно изчерпан и фалирал - както морално, така и управленски. Парламентът е идейно импотентен. Имаме огромни проблеми със събирането на кворум, но този парламент със този състав няма да бъде работен", заяви Костадин Костадинов.

Той опонира на президента, че не е сигурно, че следващия парламент ще се приповтори като този. Това могат да определят само избирателите, каза той и каза, че настроенията на гражданите се мени и заради международната обстановка. 

Снимка: БТА

Това бе в отговор на заявеното от Румен Радев: "Въпросът за властта е важен, но паралелно с него хората очакват ефективни решения на проблемите. Вие декларирахте, че решението, според вас, са предсрочни парламентарни избори. Но проблемите остават, дори ще се задълбочат, ако няма работещ парламент". 

Според Костадинов при едни избори би имало състезание на идеи и не е необходимо да се губи време за нова поредица от скандали и котерийни борби, което и без това отблъсква българските граждани. 

На излизане от Президентството Костадинов заяви: 

"Виждаме всеки ден в парламента как представителите на разпадналата се коалиция трудно се гледат, камо ли да си говорят и да управляват държавата. Трябва да си отговорим искаме ли страната ни да бъде свободна и независима, или искаме да бъде управлявана от американския посланик, който да привиква представители и лидери на политическите партии в посолството и да ги напътства как да съставят правителство? Това е унизително за нас като народ. С други думи казано трябва да избираме между две простички алтернативи наесен - война или мир. Целта на управляващите е да ни въвлекат в украински сценарий", заяви Костадинов.

Лидерът на "Възраждане" допълни, че от партията му са подготвили сигнал до Прокуратурата и ДАНС, с искане да се направи необходимата проверка на появилата се в публичното пространство информация за присъствие на български политици в посолството на Съединените щати в София.

"Само си представете какво би се случило, ако подобни лица бяха отишли в руското посолство", каза още Костадинов. Той прогнозира тежка зима за България, която, според него, може да бъде преодоляна с нормализация на отношенията на страната ни с Русия.

След срещата Костадинов поясни, че тя е приключила бързо, защото позицията им е непроменена и няма какво ново да кажат.

Според него има смисъл от предсрочни избори.

"Изборите винаги променят ситуацията и ако приемем, че в българския парламент има партии, които са загубили легитимността си в обществото, а други са я увеличили и с оглед на сложността на времето, в което живеем, изборите ще дадат възможност на българските граждани ясно да се определят.", изтъкна той.

Костадин Костадинов заяви днес по-рано в парламента, че по време на консултациите при Румен Радев днес ще настояват президентът да връчи мандата на партия, която е заявила, че не трябва да прави правителство и ще му го върне веднага. По думите на Костадинов в противен случай президентът ще подпомогне агонията в българската държава.