Парламентът прие два законопроекта с предложения за промени в Изборния кодекс на първо четене. В подкрепа на предложения от "Воля" законопроект гласуваха 115 народни представители, двама бяха против, а 56 се въздържаха. В подкрепа на предложения от ГЕРБ и Обединените патриоти /ОП/ законопроект гласуваха 125 депутати, а 61 бяха против, предаде БТА.

От "Воля" предлагат въвеждане на видеонаблюдение във всяка секционна избирателна комисия (СИК) през целия изборен ден, което да се излъчва на сайта на районната избирателна комисия. Предлагат и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от България, но не са парламентарно представени, да не могат да предлагат членове в районните, общинските и секционните избирателни комисии.

От ГЕРБ и ОП предлагат "Информационно обслужване" АД да изработва специализираните устройства за гласуване във всички избирателни секции. Въвежда се възможност ЦИК да определи броя и номерата на избирателните секции, в които да се произвежда машинно гласуване, като следва техният брой да не бъде по-малко от 1000. Предвижда се машинно гласуване да не се произвежда в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в секции на плавателни съдове под българско знаме и в такива извън страната.

Друго предложение е партиите и коалициите да бъдат подредени в бюлетината по начина, по който е изтеглен жребият за изборите, но поредността да не се изписва като номерация пред партиите или коалициите.

От ГЕРБ и ОП предлагат още дистанционното електронно гласуване да бъде реализирано поетапно, след осигуряване на достатъчно гаранции за тайната на вота и механизъм за реализиране и гарантиране на сигурността. Целта е да се предостави разумен срок за допълнителни проучвания и създаване на допълнителни защити до цялостната реализация на дистанционно електронно гласуване.

В дебатите Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че потвърждава сериозната амбиция на ГЕРБ електронното гласуване да стане факт, но тогава когато има технологична сигурност и обезпеченост. Ние не се отказваме от плана, който беше установен в Изборния кодекс при последното изменение, зачитаме волята на българския избирател, която беше отразена в референдума по този въпрос, посочи Кирилов. Същевременно не можем да не си дадем сметка и за промените в доверието към този способ, каза той и даде пример с Франция, където са се отказали от електронното гласуване. Тук усилията следва да продължат, включително не само технологично, а и нашите усилия да поддържаме и усилваме доверието към този способ, коментира той.

Кирилов заяви, че е преосмислил становището си за номерата на партиите в бюлетината и между първо и второ четене ще предложи те да останат, но номерата за преференциалното гласуване да започват от друго число.

Разгорещени дебати за машинното гласуване

Най-много дебати предизвика предложението на управляващите машинното гласуване, което по закона трябва да бъде въведено във всяка една секция на предстоящите през май европейски избори, да бъде ограничено.

Най-много дебати предизвика предложението на управляващите машинното гласуване, което по закона трябва да бъде въведено във всяка една секция на предстоящите през май европейски избори, да бъде ограничено.

С предложенията на управляващите се постигат нови низини в законотворчеството на Народното събрание, коментира Крум Зарков от БСП. По думите му парламентът отменя задължения на ЦИК да осигури машинно гласуване.

Нашата държава, която се гордее с постиженията в IT сектора и широколентовия достъп до интернет катастрофира пред елементарното изискване на Изборния кодекс по отношение на няколко прости машини, оборудвани с неособено сложен софтуер, коментира той.

Защо, когато е ясно, че има недоверие в изборния процес, се спира една проста мярка, която би могла да допринесе за неговото преодоляване, попита депутатът. Според него отговорът е - или някой не иска да има машинно гласуване, заради подобренията на честността на изборния процес, или вносителите искат да угодят на ЦИК и да ги разтоварят от това "непосилно бреме", каза той.

Според БСП причина за промените в кодекса не са финансови, а са с цел служебно печелене на следващите избори.

От ДПС заявиха, че подкрепят и двата законопроекта. Смятаме, че те са правилна, но недостатъчна крачка за връщане на доверието на избирателите към изборната система, заяви Хамид Хамид. От движението настояват за въвеждане изцяло на машинно гласуване.

"Трябва да извадим хартиените бюлетини от изборния процес. Трябва да махнем хартията и химикалката от изборния процес", заяви Хамид. По думите му ползите ще се видят още на първите избори. ДПС подкрепя видеонаблюдение във всички секции. От движението искат преференцията да отпадне от бюлетините. Оказа се, че преференцията е само средство за вътрешнопартиен контрол на вота, каза Хамид.

По думите му при електронното дистанционно гласуване няма гаранция за сигурността на вота, липсва ролята на застъпника. Йордан Цонев от ДПС призова депутатите да спрат с партийните пристрастия, демагогията и лицемерието. Да направим правилата такива, че да върнем доверието в изборния процес, да улесним българските граждани да гласуват и да направим така, че техният глас да бъде отчетен, каза още той.

Предложените промени целят да отпадне проблемът с феномена "15/15", който се случва на всички партии, каза Юлиан Ангелов от ОП. Той смята, че номерата на партиите в бюлетините трябва да отпаднат. Крайно време е българските граждани да не гласуват за номера, а за определени политически субекти или определени кандидати, каза той.

Този състав на ЦИК е създаден при парламент, доминиран от БСП и ДПС, каза Ангелов и добави, че ако от левицата не са съгласни с мнението на ЦИК за машинното гласуване, да снемат доверието си от техните представители там. Той отбеляза, че и при машинното, и при електронното гласуване има човешки фактор и "той ще има още по-голяма роля за манипулиране на вота". Относно видеонаблюдението в секциите той заяви, че има и плюсове, и минуси.