Повече от два пъти се е увеличил броят на задържаните мигранти в сравнение с 2021 г., показва статистика на МВР.

През юли са задържани общо 997 граждани на трети страни, от които 115 - на вход, 229 - на изход на държавната граница, без регистрация от органите на МВР, а 653 са установени в незаконен престой във вътрешността на странатаПрез юни общият брой на задържаните е 961.

През периода януари - юли т.г. са задържани 7630 граждани на трети страни. От тях на вход на държавната граница - 834, на изход без регистрация - 1053 и установени в незаконен престой във вътрешността на страната - 5743 души. Спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2021 г. - 3673, се отчита 2,1 пъти увеличение.

Капацитетът на центровете на Държавната агенция за бежанците е запълнен на 37,2 процента, като в тях са настанени общо 1534 граждани на трети страни, основно граждани на Афганистан и Сирия. На външни адреси са настанени 897 души. В домовете на дирекция "Миграция" към МВР има настанени 593 души, като капацитетът им е запълнен на 43,3 процента. Данните са актуални към 31 юли.

По-рано тази сутрин автобус с 47 нелегални мигранти се вряза в павилион и патрулен автомобил по време на преследване с полицията. Автобусът е на хасковска фирма, бракуван е и не би трябвало да бъде в движение. Навлязъл е в Бургас откъм Созопол като по пътя е преодолял два опита да бъде спрян от патрули на "Гранична полиция". 

В хода на продължаващото разследване е установено, че 47-те бежанци, натоварени в автобуса, са пресекли краницата ни в района на Малко Търново. От там са стигнали до местността Пейково, която се намира в землището на с. Стоилово и са се качили на автобуса.

След инцидента вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че т. нар. "каналджии" са обявили война на българската държава и българската държава ще отговори с цялата си мощ на това предизвикателство.

Демерджиев поиска и оставката на зам.-директора на "Гранична полиция" заради инцидента с автобуса с мигранти в Бургас.
"Основна причина за този инцидент е недокрай прецизно изпълнение на задачите от органите на реда на "Гранична полиция", защото не е била задача на полицаите в Бургас да спират автобуса. Това е трябвало да направят още преди това служителите на "Гранична полиция", каза служебният министър Иван Демерджиев.

Проверка за нарушения в Гранична полиция е имало от няколко месеца. По нея вчера обяснения е дал Деян Моллов, който бе директор на службата до преди десетина дни, преди да бъде понижен до заместник шеф.

Увеличават се мигрантският натиск и престъпленията, свързани с т.нар. мигрантска криза, коментира темата и главният прокурор Иван Гешев пред журналисти.