Това каза председателят на бюджетна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова по време на обсъждането на Закона за държавния бюджет за 2016 година в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

“Параграфи от 9 до 16 ще бъдат оттеглени“, обясни Стоянова. „На дата 20 може най-рано да бъде депозирано такова предложение и то ще бъде депозирано“, каза още тя.

Аз се радвам, че болшинството от народните представители сме убедени, че трябва да има реформа в МВР и тя трябва да е спешна, незабавна, веднага, допълни депутатът. Според нея реформата трябва да касае всички елементи, а не само социални плащания, заплащане, организации, ефективност, разпределение на длъжности, начин на определяне на заплатите, растеж в йерархията и други въпроси.

Днес около 200 служители на МВР от всички синдикати от министерството се събраха на протест, който определиха като "мирно присъствие" пред Народното събрание. Полицаите протестират за пореден път срещу идеите на МФ да им бъдат орязани обезщетенията и отпуските и парите за прослужено време.

В системата на сигурността са необходими спешни реформи, каза Галентин Грозев, председател на синдикат Алианс „Сигурност“ в МВР.  Според него няма да има нито един лев печалба от предлаганото, но ще има негативи.
"Услугата със сигурност няма да стане по-добра, ако се засегнат обезщетенията и възнагражденията“, коментира при обсъждането Грозев.

„Реформите, които предлагаме са кратки и ясни. Административната реформа в МВР трябва да се доведе до край. Ние имаме предложения как това да стане без да фалира министерството и държавата“, заяви той.

Грозев коментира, че синдикатите имат визия как да се оптимизира работата на служителите по места без да се засяга бюджетът. По думите му, служителите в системата не могат да получават по-малко отколкото в момента.

Бюджетът мина на комисия

Комисията по бюджет и финанси одобри Закона за държавния бюджет за 2016 година с 12 гласа „за“ 7 „против“ и 0 „въздържал се“.

Комисията проведе заседанието си съвместно с парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, която също одобри проектозакона. В него са заложени очакванията за растеж на БВП от 2,1% и запазване на относително стабилни нива през 2017 и 2018 г. от съответно 2,5% и 2,7 на сто.

Параметри на бюджета >>