Кабинетът предлага Константин Коджабашев за посланик в Кралство Испания, Румен Пирончев - за Пакистан, Боряна Симеонова - за Кралство Мароко, и Димитър Михайлов - за Сирийската арабска република, предаде "Фокус".

Досега предложеният за мисията ни в Москва Бойко Коцев бе представител на България в Европейския съюз, но миналата седмица правителството излъчи за този пост сегашния зам.-външен министър Димитър Цанчев.

Бойко Коцев е син на ген. Васил Коцев - най-дълго управлявалия началник на Първо главно управление на Държавна сигурност. Името на бившия зам.-вътрешен министър излезе от скандална дипломатическа грама от американския посланик в България Джон Байърли през 2007 година, която изтече от Уикилийкс. Според нея Коцев бил "неформален юридически съветник на един от босовете на групировката СИК - Стоил Славов", който беше убит през 2004 г. Тази информация била дадена неофициално на американците от бившия шеф на Националната служба за сигурност до 2001 година ген. Атанас Атанасов. 
Самият Коцев обаче категорично отрече това.
"Не съм го виждал никога през живота си и не съм поддържал отношения с него, нито формални, нито неформални", заяви той по повод Славов.

Бойко Коцев отива посланик в Москва на мястото на Пламен Грозданов, който се оказа един от дипломатите с агентурно минало, оповестени от Комисията за досиетата.

Миналата седмица правителството предложи на новия държавен глава Росен Плевнелиев  24 посланици, работили за ДС, да бъдат отзовани. Кабинетът предложи и списък с хората, които да ги заместят. Сред тях е и бившият шеф на кабинета на досегашния президент Георги Първанов - ген. Никола Колев.